Tung kritik från EU och ryska dissidenter mot att Twitter stänger av Trump

Tung kritik från EU och ryska dissidenter mot att Twitter stänger av Trump

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och många med henne stämmer in i kritiken mot Twitters beslut att blockera Donald Trump efter händelserna i Washington DC förra veckan. Även Facebook har tagit till liknande åtgärder. Flera tunga röster i EU diskuterar nu skärpta regleringar av sociala media. Och Twitters aktie rasar med över sex procent. Det skriver SVT.

Annons

Frankrikes liberale finansminister Bruno Le Maire har kritiserat Twitters agerande och säger till fransk media att ”regleringen av den digitala världen inte kan skötas av en digital oligarki”.

Den ryske bloggaren och dissidenten Aleksej Navalnyj kallade blockeringen för ”oacceptabel censur” och liknande tilltaget vid något Kreml skulle kunna göra. Det skriver Financial Times.

Under måndagen rasade alltså Twitters aktie stort och plattformens agerande har fått ytterligare kritik. Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger, att det är upp till myndigheter att reglera yttrandefriheten, inte privata företag. Därför är det problematiskt att Twitter portar Trump.

”Det faktum att en VD kan stänga av högtalaren för USA:s president på eget bevåg är förbluffande”, skriver EU-kommissionären för den inre marknaden, fransmannen och liberalen Thierry Breton, i ett debattinlägg på nyhetssajten Politico Europe.

Chefen för EU:s diplomati Josep Borrell, även medlem i Spanska socialistiska arbetarpartiet, skriver i ett blogginlägg att Europa ”bättre behöver kunna reglera innehållet på sociala medier och samtidigt noggrant respektera yttrandefriheten. Regleringen skall inte ske enligt privata aktörers regler och procedurer”.

Även Manfred Weber, ordförande för EU-parlamentets största partigrupp, kristdemokratiska konservativa EPP, stämmer in i kritiken mot Facebook och Twitter.

USA och Europa skiljer sig åt rörande reglering av sociala media. EU vill kunna tvinga plattformar som Facebook och Twitter att ta bort olagligt innehåll. I USA, reglerar techföretagen sina egna plattformar. Men opinionen i USA börjar nu svänga mot att begränsa deras makt. Detta enligt Financial Times.

Annons

Christopher Jarnvall

 

Bild: Wikipedia

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!