Kina: Världen skall respektera den ordning kommunistpartiet har byggt upp

Kina: Världen skall respektera den ordning kommunistpartiet har byggt upp

Vissa faktaböcker har sitt värde i att de hjälper oss att inse det vi redan visste. Till den kategorin hör ”Den dolda handen”, en kritisk översikt över Kinas globala ambitioner under Xi Jinpings ledning. Det skriver SVT.

Annons

Detta är en faktaspäckad och välstrukturerade bok, skriven av Clive Hamilton och Mareike Ohlberg. Den handlar om regimens öppet deklarerade krav på världen, på att kinesiska regler antas gälla överallt.

Deng Xiaoping införde på 1980-talet kapitalism i kommunismen. Denna har lyft hundratals miljoner människor ur fattigdom, gjort landet till en ekonomisk supermakt och även visat att kapitalismen inte måste gå hand i hand med demokratin, utan kan frodas även under enpartistyre utan åsiktsfrihet.

Detta kallas på partiets nyspråk “socialism med kinesiska särdrag”. Sedan Xi Jinping kom till makten 2013 har han utvecklat sitt eget steg på det kinesiska kommunistpartiets raket: “Socialism med kinesiska särdrag för en ny era”. Det nya är expansionismen – tanken att utnyttja all denna ekonomiska makt för att öka sitt inflytande.

Den nya eran är den då Kina är väldens dominerande nation. På Maos tid skulle revolutionen växa genom att vinna världens fattiga. På Xis tid växer revolutionen genom att den globala kapitalismen sugs in i dess kraftnät.

Till den kinesiska regimens starkaste försvarare i västvärlden hör näringslivet. Författarna kan presentera diktaturöverslätande citat från näringslivsanknutna amerikanska tankesmedjor som talar om kommunistpartiets legitimitet i Kina och att det “stammar från välstånd och kompetens”.

Xi Jinping menar, att den överordnade mänskliga rättigheten är “rätten till utveckling”, alltså rätten att få det ekonomiskt och materiellt bättre. Den rätten slår ut yttrande- och åsiktsfrihet.

Vid en konferens som Kina arrangerade på Microsofts “campus” i USA under samma namn kunde man se Bill Gates, Amazons Jeff Bezos och Facebooks Mark Zuckerberg leende skaka hand med Xi Jinping.

Annons

Kinas kommunistparti har inte för avsikt att låta landet utvecklas mot demokrati och respekt för mänskliga fri- och rättigheter. Tvärtom kräver man att världen skall respektera den samhällsordning, som partiet har byggt upp i Kina.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!