Kungliga Svenska Livgardet 500 år idag

Kungliga Svenska Livgardet 500 år idag

Idag fyller Livgardet 500 år. Den 14:e januari 1521 slöt dalkarlarna upp bakom Gustav Eriksson Vasa för att ta tillbaka makten från Kristian Tyrann och danskarna. Dagen brukar räknats som Livgardets ”födelsedag”.

Annons

Det var ursprungligen 16 unga darlkarlar – ”de smocke männen” – som valdes ut att tjäna som Gustav Vasas personliga livvakter. Så småningom bildades en kunglig drabantkår, föregångaren till dagens livgarde.

Efter Gustavs kröning till svensk kung på midsommardagen 1523 placerades livvakterna ut kring det kungliga slottet ”Tre kronor”. Detta är ursprunget till det som idag utgör Livgardet och en femhundraårig obruten kungavakt.

Det svenska Livgardet – idag en sammanslagning av fotgardet (Svea Livgarde) och hästgården (Livgardets Dragoner) har slagits i drygt trettiotalet krig och räknas som ett av världens äldsta militära förband.

Christopher Jarnvall

 

Bild: Wikipedia

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!