Regeringsförslag: Kunskapstest för medborgarskap

Regeringsförslag: Kunskapstest för medborgarskap

Den som vill bli svensk medborgare måste först klara två prov i svenska och samhällskunskap. Det föreslog regeringens utredare Mari Andersson under onsdagen, när hon presenterade ett nytt förslag gällande kraven på den som ansöker om svenskt medborgarskap. Det skriver Nyheter 24.

Annons

Enligt förslaget skall man, för att godkännas, först klara två prov – ett i svenska och ett i samhällskunskap.

Reformer likt dessa är viktiga för att så många som möjligt skall komma in i det svenska samhället. Det menar Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister.

”Utgångspunkten är den, att det finns grundläggande rättigheter i ett välfärdssamhälle. Men det finns också grundläggande skyldigheter.” Det säger Johansson.

Regeringens tanke är att proven beställs av Skolverket och äger rum i högskole- och universitetslokaler runt om i landet. Kravet på att genomföra provet skall gälla alla mellan 16 och 66 år som ansöker som svenskt medborgarskap.

Att genomföra proven väntas kosta ungefär 2.500 kronor – och provtagaren betalar själv.

För att få godkänt på proven kommer det att krävas skriftliga och muntliga kunskaper på nybörjarnivå. Kravet på läs- och hörförståelse kommer vara något högre. Förslaget går nu ut på remiss, men beslut om de nya reglerna väntas ta tid.

Utredaren Andersson föreslår ett införande per 1 januari 2025 – alltså om fyra år.

Annons

Morgan Johansson säger dock: ”Det här är ett angeläget förslag och vi hoppas att det kan genomföras före 2025. Samtidigt förstår jag att detta är en stor organisatorisk utmaning.”

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!