Korruptionen i Sverige – Korruption i fyra av fem upphandlingar

Korruptionen i Sverige – Korruption i fyra av fem upphandlingar

Korruption förekommer allt som oftast vid offentlig upphandling. Det är huvudorsaken till leverantörernas minskande intresse att lägga anbud. Det skriver Max Gustaf Segerström, fastighetsbolaget Aura Communities på Upphandling24 för fPlus. .

Annons

Mutor, nepotism, skräddarsydda upphandlingar, orealistiska svars- och leveranstider resulterar i att cirka fyra av fem upphandlingar är korrupta. I teorin har varje anbudsgivare samma chans. I realiteten är det inte så. Villkoren gynnar inte sällan en anbudsgivare, en leverantör, konstaterar han.

Myndigheter, som fastnat i korruptionsträsket kännetecknas av en stor omsättning på upphandlare, svårigheter att rekrytera nya och frånvaron av en visselblåsarfunktion.

Max Gustaf Segerström ser ingen ljusning i vardande, eftersom brotten är svåra att komma åt. Dessutom saknar företag ekonomiska muskler att vinna en rättsprocess mot en myndighet. Och de som opponerar sig kan räkna med omkostnader i miljonklassen och bli stämplad för lång tid, menar han.

Därför bör tjänstemannaansvaret återinföras och myndigheterna bli mer transparenta för att denna negativa trend inte ska sluta i en ännu större katastrof än de hundratals miljarder som det i dag årligen uppskattningsvis kostar, summerar artikelförfattaren.

Andreas Swedberg

Relaterat
Korruptionen i Sverige – Den Djupa Staten finns också här

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!