Kraven på hårdare tag mot tech-jättarna ökar – men Demokraterna tvekar

Kraven på hårdare tag mot tech-jättarna ökar – men Demokraterna tvekar

Kraven växer nu på politiker i USA att genomföra hårdare reglering av tech-jättarna. Men experter tror att den kommande regeringen – Demokraterna – har alltför täta kopplingar till Silicon Valley för att agera kraftfullt. Det skriver SvD.

Annons

Den blivande presidenten Joe Biden och Demokraterna kommer inte att välja att agera kraftfullt mot tech-jättarna.

Liberala grupper i USA hoppas dock, att Demokraterna skall ta i med hårdhandskarna mot plattformar som Facebook, Twitter och Googles moderbolag Alphabet, när nu partiet kommer att kontrollera både kongressen och Vita huset.

”Händelserna sätter på nytt fokus på behovet av att reformera tech-jättarnas privilegier”. Det menar den demokratiske senatorn Richard Blumenthal i webbtidningen Recode.

Många vill gå än längre. American Economic Liberties Project driver frågan om att bryta upp företag som Google och Facebook, ungefär som Standard Oil bröts upp under tidigt 1900-tal och telekomjätten AT&T splittrades 1982.

”Politiker från båda partierna börjar inse att konsolideringen bland dessa företag är ett ekonomiskt och politiskt hot mot vårt demokratiska system.” Det skrev gruppen i en rapport nyligen. American Economic Liberties Project har täta kopplingar till den tillträdande presidenten Joe Biden.

Kraven på tuffare regler för sociala medier och att bryta upp monopolen har stöd av flera tongivande demokrater, bland andra senatorn och tidigare presidentkandidaten Elizabeth Warren: ”Det är dags att bryta upp Amazon, Google och Facebook”, skrev hon redan 2019.

Men trots, att det finns ett starkt stöd inom det demokratiska partiet för mer restriktiva åtgärder mot tech-bolagen, tror experter att det mest kommer att leda till stora ord och ganska litet handling.

Annons

Ross Baker, professor i statsvetenskap vid Rutgers University, pekar på att Demokraterna har täta kopplingar till tech-bolagen i Silicon Valley. Baker tror, att politikerna kommer att nöja sig med att tech-bolagen själva övervakar sina plattformar.

”Silicon Valley är emot regleringar och de har några av de bästa lobbyisterna i Washington. Dessutom kommer den stora gruppen av kongressledamöter från Kalifornien att skydda dem från vad de ser som alltför omfattande regleringar.” Det menar Baker.

Ross Baker pekar på Demokraternas agerande, när president Donald Trump ville lägga ett större juridiskt ansvar på företagen för de inlägg som görs på plattformarna: ”Det förslaget stoppades av demokrater och republikaner. Det var en stor seger för de stora plattformarna och ett tecken på vilket inflytande de har över politiken.”

Bedömare gissar, att konkurrensen ändå kommer att öka framöver – trots att tech-jättarna kvarstår. Det faktum att Trump har kastats ut från Twitter och andra plattformar ger ett incitament för tiotals miljoner amerikaner att hitta nya debattfora.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!