Kina ökar utsläppet – övriga världen minskar

Kina ökar utsläppet – övriga världen minskar

Stora satsningar på tillverkning och tung industri gör att koldioxidutsläppen i den kinesiska industrin ökar i år, samtidigt som alla andra stora länder minskar utsläppen som en följd av pandemin. Det rapporterar SVT.

Annons

Forskare ifrågasätter om Kinas återhämtning verkligen är ”grön”.

Under 2021 kommer koldioxidutsläppen i världen att sjunka med drygt fem procent enligt forskningssamarbetet Carbon Monitor. Man ser på hur pandemin har påverkat utsläppen under 2020. Något liknande har aldrig hänt.

Men i Kina ligger utsläppen kvar på 2019 års nivå. Orsaken är den kinesiska industrin, som ökar utsläppen med drygt två procent. Orsaken är – enligt den finländske utsläppsanalytikern Lauri Myllyvirta – en storsatsning på tung industri, framförallt stål, efter sommaren.

”De senaste årens trend var bekymrande och responsen på pandemichocken var att gå tillbaka till tung industri och bygge. Det gör att utsläppen under tredje kvartalet har nått rekordnivåer och att utsläppen ökar snabbare än den ekonomiska tillväxten.” Det säger Myllyvirta, verksam vid Centre for Research on Energy and Clean Air.

Climate Action Tracker kallar Kinas klimatpolitik ”helt otillräcklig”, trots fördubblade satsningar på digitalisering och elbilar. Återhämtningspaketet på cirka 5.000 miljarder kronor är ”inte klimatvänligt” säger CAT. Men den officiella kinesiska bilden är, att det sker en ”grön” återhämtning.

Kina lovade i september förra året, att utsläppen skall vända ner redan före år 2030, för att vara nere på noll till 2060. Det var ett löfte som sågs som en mycket hoppingivande signal eftersom Kina släpper ut mest i hela världen. Men de fortsatta satsningarna på kolkraftverk och på traditionella skorstensindustrier i år gör målen svårare att nå.

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!