Ny rapport: WHO och Kina reagerade för sent på Corona

Ny rapport: WHO och Kina reagerade för sent på Corona

En expertgrupp, som denna vecka presenterar en ny rapport, kritiserar WHO och Kina. Experterna menar, att WHO och Kina reagerade alldeles för långsamt, när Corona började spridas. Det rapporterar TV4 Nyheterna.

Annons

Världshälsoorganisationen (WHO) och Kina borde ha reagerat snabbare när Coronaviruset spreds. Den kritiken kommer från en expertgrupp som granskar pandemins konsekvenser.

Gruppen är en oberoende forskargrupp ”för pandemisk beredskap och agerande”. På måndagen sade forskarna, att ”det fanns tidiga signaler som man snabbare kunde ha reagerat på”.

Man borde snabbare ha infört kontroll av länder med smitta, enligt forskargruppen. Varningssystemet för en pandemi var inte anpassat för de omständigheter som rådde. Det skriver man i en andra rapport.

Kina, det land där Corona först florerade, pekas ut i delrapporten. Landet borde ha agerat mer kraftfullt på såväl regional som nationell nivå, när de första rapporterna om viruset kom. Det menar forskarna.

Forskargruppen ser också, att WHO inte har tillräckligt med nödvändiga resurser för att utföra sitt uppdrag när en pandemi inträffar.

WHO:s ledning har tidigare kritiserats för att vara alltför undfallande gentemot Kina, något som NB Nyhetsbyrån har skrivit om.

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!