Nyupptäckta faraoniska fynd utanför Kairo

Nyupptäckta faraoniska fynd utanför Kairo

I Egypten har man nyligen upptäckt en ny nekropol i Sakkara, söder om Kairo. Det handlar om betydande arkeologiska fynd – 54 träsarkofager, av vilka många dateras till det Nya Riket för cirka 3.000 år sedan. Det rapporterar Reuters.

Annons

Drottning Neits begravningstempel har upptäckts bredvid makens, kung Tetis, pyramid. Han tillhörde den sjätte dynastin och levde för 4.200 år sedan. Det berättade arkeologen Zahi Hawass, som leder utgrävningarna.

Gravarna i Sakkara – med den berömda trappstegspyramiden –  ligger söder om de mer kända i Giza och är skyddade av UNESCO. De kistor som nu har återfunnits, varav flera med färgerna intakta, är de första betydande fynden från Nya Riket.

Man har även hittat antika spel, statyer och masker. Fynden är banbrytande och anses komma att skriva om historien kring Sakkara och Nya Riket. Det menar Zahi Hawass.

De nya fynden utanför Kairo – hoppas man – skall attrahera turister till landet igen efter Corona-pandemin. Egypten hade 3,5 miljoner turister i fjol – mot 13,1 miljoner år 2019.

Christopher Jarnvall

 

Bild: Giza

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!