SD:s partiledare: ”Vi är i riksdagen för att göra skillnad på riktigt”

SD:s partiledare: ”Vi är i riksdagen för att göra skillnad på riktigt”

Ungefär två tredjedelar in i mandatperioden börjar vi åter närma oss nästa riksdagsval – ett ödesval för Sverige. NB Nyhetsbyrån fick en exklusiv intervju med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Om de viktigaste frågorna för Sverige och om nästa regering.

Annons

Snart har det gått 2/3 av denna mandatperiod – hur känns det inför valet 2022?

-Det känns bra – även om vi har haft ett väldigt jobbigt 2020. Men det känns också som ett typiskt mellanvalsår – alla intressanta politiska förslag väntar man med. Men så har vi fått en pandemi och vi och de andra partierna har hamnat litet i skymundan av S och M. Det har varit ganska tufft. Men jag tycker att vi har stått upp ganska bra.

-Tittar man på opinionssiffrorna för ett år sedan var vi faktiskt största parti – eller så konkurrerade vi med S om att vara störst. Detta år har inneburit ett visst opinionstapp för oss, men inget gigantiskt. Vi ligger ganska stabilt kring 19-20 procent, som vi har legat på sedan valet.

-Jag hade haft vissa farhågor för att vi skulle tappa mer än vi har gjort, men nu har det stabiliserat sig igen. Ungefär vad vi trodde när pandemin kom. Så jag tycker att vi har ett bra utgångsläge.

Vilka ser du som de viktigaste frågorna att hantera? Samma som alltid…?

-Rättspolitiken skulle jag vilja säga – och den koppling som finns mellan rättspolitiken och migrationspolitiken, den kravlösa integrationen och allt detta… Det som är intressant med den debatten, är ju att även andra har börjat göra den kopplingen.

-Går man tillbaka till valet 2014 har ju – successivt – de här viktiga frågorna hamnat på vår planhalva på ett sätt som vi har sagt hela tiden. Och vi har fått ett debattläge som man har haft länge i övriga Norden och EU men där Sverige har varit i efterkant. Men nu har vi en mer normal debattsituation och det borde rimligen innebära fördelar för oss, kan man tycka…

Annons

Många skulle vilja se en kombination av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna i regeringsställning efter valet 2022 – vad tror du om en sådan?

-Det beror på vad man menar. I någon form tror jag väljarna har anammat tanken. Går vi tillbaka ett par år var det för M- och KD-väljare i princip omöjligt att man ens skulle samtala med oss. Idag är det en bred majoritet av deras väljare som tycker, att man åtminstone bör förhandla med oss – och det är till och med många som tycker att man bör bilda regering tillsammans.

-Det är väl ett resultat av det nya politiska landskapet, ett resultat av den polarisering vi ser men också att vi har arbetat väldigt hårt för att visa andra partier och deras väljare att SD är ett parti som vill vara med och ta ansvar. Vi är i riksdagen för att göra skillnad på riktigt. Det har många väljare förstått.

-Många moderater och kristdemokrater förstår, att vill man ha makt igen, kan det bara ske med vår hjälp. Så jag tror att det är realistiskt och jag lanserade ju en idé om ett konservativt block redan när jag talade på våra Landsdagar 2015. Då kallade jag det för en ”mitten-höger-regering” men med den här konstellationen. Det är där vi är idag, även om M och KD är skeptiska till att tala om ett nytt block – vilket jag förstår. Men många väljare uppfattar oss som alternativet till det nuvarande.

Och det ser ju ut som om man skulle kunna få en majoritet för det upplägget också…

-Ja, det verkar ju så. Det är ju tragiskt att behöva säga, att det hänger på ett parti som ligger på två, tre procent i opinionsmätningarna, men Liberalernas vägval inför valet 2022 blir avgörande för majoritetsförhållandena: Skall man vara kvar på vänsterkanten? Skall de söka sig hem till borgerligheten? Eller blir de ens kvar i riksdagen?

Hur ser du att SD kan positionera sig gentemot andra partier?

-Långsiktigt vet man ju inte. Politiken ändras ju hela tiden. Men det är klart att med dagens nya politiska konfliktytor som migration, identitetspolitik och liknande, är det klart att vi står närmare M och KD. Men ser man på välfärdsmodellen, fördelningspolitiken, långsiktigt på statens storlek – då står vi egentligen inte närmare M än S.

-Det är klart, att får man ett paradigmskifte, är det möjligt att vi skulle öppna för att tala med S på lägre sikt. Samtidigt är ju vår ambition att bli de ”nya socialdemokraterna”. Vi vill fånga upp värdena i Per Albin Hanssons och Tage Erlanders folkhem, som ändå har format det land vi lever i. Det som var bra vill vi ta in i 2020-talet i kombination med moderna konservativa idéer. Den kombinationen kan ha väldigt stor potential att bli det nya statsbärande partiet under de kommande hundra åren. Det har varit min ambition hela tiden.

-Det är många som tycker, att man inte skall lita på moderaterna, de hade sin chans och det gick åt pipan när Reinfeldt styrde och så vidare. Men vad är alternativet? Vi kommer inte att få egen majoritet. Då måste vi hitta sätt att få inflytande. Just nu är detta den enda framkomliga vägen. Men också: Jag vill ha viktiga förändringar på plats. Och får vi inte det med hjälp av M och KD, då får vi fortsätta att försöka växa. För mig är detta långsiktigt.

Du har varit i spetsen för Sverigedemokraterna i snart 16 år: Hur länge orkar du vara partiledare?

-Det finns väl någon ”gyllene gräns” runt tio år… Det var det ju i någon mening för mig. Jag var ju faktiskt sjukskriven ett halvår. Tack vare det känner jag att jag har kunnat fortsätta.

Så det blir tio år till?

-Ha ha, nej, det vet jag inte. Men så länge jag känner, att det går ät rätt håll hela tiden och vi utvecklas är det positivt. Partiet har utvecklats något enormt. Den kompetens vi har idag – det är som natt och dag om man jämför med för tio år sedan. Det är klart att det hade varit kul att vara med i tio år till och också skörda frukterna av det man ha sått.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!