Israel: Trots massvaccinering dör nu rekordmånga i landet

Israel: Trots massvaccinering dör nu rekordmånga i landet

Rekordmånga dör nu i covid-19 i Israel, trots att landet vaccinerat flest i världen och att landet är under strikt nedstängning. En förklaring är att den mer smittsamma engelska covid-19-mutationen fått fäste. En annan är att det tar flera veckor innan vaccinet ger motståndskraft.

Annons

Så många som 2,3 miljoner av totalt 6 miljoner israeler har tagit sin första vaccinspruta, och 600 000 har fått en dubbel dos. Ändå har rekordmånga dött hittills under januari, 720 personer, det skriver Financial Times.

John von Schreeb, professor i global katastrofmedicin vid Karolinska institutet, säger till Aftonbladet:

– De vaccinerar jättemånga, men det tar tre veckor innan det får effekt. När det gäller dödssiffrorna är det dessutom tre veckors fördröjning mellan smittspridning och död.

Von Schreeb konstaterar att Storbritannien, precis som Israel, haft en ökning av antalet smittade trots omfattande nedstängning av samhället. Men senaste veckan har utvecklingen vänt för engelsmännen, och smittspridningen har gått ner med 25 procent.

Utvecklingen i Storbritannien beror på den mer smittsamma engelska covid-19-mutationen, som nu håller på att få fäste i Israel. Minst 40 procent av de nya fallen i Israel kopplas till mutationen, som beräknas stå för merparten av alla nya covid-19-fall i mars.

– Denna lockdown har påverkats väldigt mycket av den brittiska mutationen, säger vice hälsominister Yoav Kisch enligt Financial Times.

Målet är att de flesta israeler ska vara vaccinerade i mitten av mars. Tills dess kommer förmodligen smittspridningen att vara rekordhög på grund av den nya mutationen, varnar israeliska experter.

Annons

Mutationens verkningar syns bland annat på det stora sjukhuset Rambam, där över 250 anställda placerats i isolering bara sedan december till följd av det muterade viruset, mot tio isolerade under hela pandemin dessförinnan.

Att vaccinet från BioNTech/Pfizer trots allt har effekt även på det muterade viruset framgick när israeliska Clalit Health Services nyligen jämförde läkarjournaler för 200 000 israeler som vaccinerats, med lika många som inte vaccinerats.

Andreas Swedberg

Relaterat
Trump mäklar fred mellan Israel och Förenade Arabemiraten

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!