”Vi kommer absolut inte att vilja bo kvar här!”

”Vi kommer absolut inte att vilja bo kvar här!”

I söndags skedde en misstänkt attack med handgranater mot ett hus i Kista. I huset intill bor förre MUF-ordföranden Benjamin Dousa. Han har bott i området i större delen av sitt liv och sett hur våldet har tilltagit. Han kommer inte att bo kvar där och se sina barn växa upp i området. Det skriver Bulletin.

Annons

”Jag och min sambo kan flytta härifrån, men jag tänker på alla andra som inte har de möjligheterna. Min mamma bor här och hon skulle aldrig ha råd att flytta.” Det säger Dousa.

Benjamin Dousa beskriver området som en plats med många barnfamiljer och människor har arbeten att gå till. Han har bott i området i fyra år. Det är relativt nybyggt, i regel bostadsrätter. Både det hus han själv bor i och det drabbade huset är bostadsrättsfastigheter. De flesta boende har utländsk bakgrund, gör rätt för sig och de allra flesta arbetar. Men de boende har drabbats av mycket våldsamheter de senaste åren, enligt Dousa.

”Vi är i den åldern då man funderar på att utöka familjen. Vi kommer absolut inte att vilja bo kvar här då. Detta drabbar helt vanliga oskyldiga människor.” Det menar Dousa. Liknande våldsamheter ägde rum för två och ett halvt år sedan, då handgranater detonerade och folk sköt med AK47:or på granngården, bara cirka 30 meter från hans hus.

Som tidigare moderatpolitiker har Benjamin Dousa arbetat mycket med frågor som rör våldsutvecklingen och tryggheten: ”Detta är ett område som brukar kallas Sveriges Silicon Valley. Många företag som har etablerat sig här börjar nu dra sig härifrån, på grund av att de inte kan garantera de anställdas trygghet.”

En av de explosioner Benjamin Dousa har talat om inträffade bara några hundra meter från Ericssons huvudkontor i Kista. De är inte det enda företaget som nu funderar på att flytta. IBM flyttar stora delar av sin verksamhet och planerar att fortsätta flytten. Microsoft har också flyttat från Akalla. Trygghetsfrågan har blivit en konkurrensfråga. Men även småföretagare flyr de orter där våldsutvecklingen tilltar.

”Jag har bott i dessa områden i större delen av mitt liv. Jag har sett hur det är för skräddaren, som har legat på Kista torg i 30 år. Han har behövt vidta egna åtgärder. Numera är det som att ta sig in i en bank när man ska lämna in sina kläder för tvätt.” Det säger Benjamin Dousa.

Dousa menar, att detta långsiktigt handlar om ett problem som bottnar i en hög invandring och en illa fungerande integrationspolitik, i kombination med miljonprogramsområden med enbart hyresrätter. Det rör också ett obefintligt föräldraskap och en utbredd offermentalitet i många förorter, där man förväntar sig att samhället skall ta ansvaret för barnen.

Annons

Christopher Jarnvall

 

Foto: Facebook

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!