Trump lär inte bli fälld i riksrätten

Trump lär inte bli fälld i riksrätten

Svenska mainstream-media andades morgonluft, då man skrev, att det nu var ”klart” för riksrätt mot Donald Trump. Representanthuset röstade för och en majoritet av Senaten likaså. Men Senaten kommer att avgöra till Trumps fördel.

Annons

Dessutom har den nye presidenten Joe Biden uttalat sig och sagt, att han inte tror att Trump kommer att bli fälld. Biden lär dessutom ha varit skeptisk till att alls dra företrädaren inför riksrätt.

Det finns en poäng i att vara litet försiktig. ”Svinhugg går igen”, som man brukar konstatera, och kan man göra utfall mot en politisk motståndare, kan man få en ripost. Om vi skall tala med fäkttermer. Därför får man nog anse, att Bidens försiktigare attityd är klok.

Annars blir det lätt som KU-förhör i Sverige, där utgången på förhand i regel är given.

Så Trumps vedersakare har nog inte så mycket för sitt önsketänkande. Senaten fäller avgörandet till slut, om Trump skall fällas. Och det behövs 16-17 republikanska senatorer som röstar emot Trump, om man skall nå kvalificerad majoritet.

De flesta republikanska senatorer röstade med sin tidigare president denna gång. Dagens Industri talar om ”seger för Trump i senaten”. Det finns knappast skäl att tro, att detta skulle förändras drastiskt. Det här handlar trots allt mest om politiska markeringar.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!