Uppfinnaren Håkan Lans skänker bort sitt livsverk – han orkar inte längre

Uppfinnaren Håkan Lans skänker bort sitt livsverk – han orkar inte längre

Trygghetspoddens Anders Königsson intervjuar uppfinnaren Håkan Lans, en av Sveriges mest kända uppfinnare. Han konstaterar, att det i praktiken saknas rättsskydd i Sverige för uppfinnare. Det tvingar våra uppfinnare utomlands – och Sverige går miste om entreprenörer, företagare och arbetstillfällen.

Annons

Det är i princip fritt fram för företag att stjäla innovationer. Visserligen har det skett en straffskärpning, men lagen är ändå tandlös. Många tror att registrerade patent innebär ett skydd, men det är ingen garanti för att man skall få ha sin uppfinning ifred.

Patentet är en registrering – inget reellt skydd. Och om ett företag med ekonomiska muskler gör patentintrång kan det vara mycket svårt för en enskild att driva en kostsam process.

Sverige förlorar alltså dessa duktiga människor. Och den tandlösa svenska lagstiftningen påverkar hela det svenska innovationsklimatet.

Fram till 1850-talet var Sverige ett av världens fattigaste länder. Under drygt 100 år tog svenska uppfinnare och forskare fram ett antal viktiga innovationer, som man kunde bygga världsledande företag kring. Detta är grunden för det svenska välståndet.

Idag lever vi fortfarande på den bas, de stora uppfinningarna har givit oss, men det kommer fram alltför litet nytt. Den svenska rikedomen har inte uppstått ur tomma intet – utan tack vare ett antal duktiga människor.

Uppfinnaren Håkan Lans har själv drivit omfattande processer och han ser idag inte att det har varit värt besväret. Därför bryr han sig idag inte om att patentera sina idéer. Han lämnar idag bort sina idéer. De hamnar då utomlands och kommer aldrig Sverige till del.

Lans avslöjar, att han inte kommer att fortsätta den process han har drivit med SAAB om en vinstdelning på en innovation företaget använder. Han skänker bort sitt livsverk, sin innovation, som han har ägnat 40 år av sitt liv åt. Andra aktörer kommer att få ta över.

Annons

Kanske blir det en fond för ett kommande pris till någon förtjänt person med civilkurage…?

Christopher Jarnvall

 

Bild: Sveriges Radio

Lyssna på hela intervjun:

Trygghetspodden

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!