Varför går illegala migranter före i vaccinkön?

Varför går illegala migranter före i vaccinkön?

Ni, vi och väldigt många andra betalar skatt för att få bland annat vård, skola och omsorg. Vi öser in skattemiljarder i staten varje år. Inte för att vi tycker att vi får så värst mycket valuta för pengarna – men vi har inget val.

Annons

Men om vi nu betalar den skatt vi är ålagda, vill vi också få bra skolor till våra barn, omsorg till våra gamla föräldrar och vård när vi behöver den. Och är det bestämt att vi skall vaccinera oss vill vi, som betalar, ha vaccin.

Men vi som betalar får i allmänhet vaccinet sist av alla. Detta enligt den plan Folkhälsomyndigheten har gjort upp och som NB Nyhetsbyrån skrev om igår.

Före oss i kön går en mängd människor. Självklart skall gamla och sköra och alla de som befinner sig i riskzonen prioriteras. Vi andra, som får Corona utan att märka det särskilt eller förväxlar viruset med en vanlig förkylning, kanske inte ens behöver vaccinera oss.

Men detta kostar och vi betalar för det och – inte minst – vi behöver förmodligen kunna visa upp ett vaccinationspass om vi exempelvis vill resa utomlands.

Och då inställer sig frågan: Varför skall illegala immigranter prioriteras? Varför skall ”socioekonomiskt svaga grupper” prioriteras? För detta skall alltså ske, enligt FHM:s plan.

Så kallade ”papperslösa” och andra ”utsatta” skall få det vaccin som vi och ni och alla andra skattebetalare har betalat för. De går före i kön. Och sedan har vi alla ”socioekonomiskt svaga” i problemområdena. De skall också få vårt vaccin.

Det är fullkomligt orimligt att ha det så här.

Annons

Att prioritera ”socioekonomiskt svaga” innebär i princip att man frångår principen om likabehandling i vården. Det finns inget som säger att man medicinsk är mer utsatt bara för att man  bor i en problemförort!

Och det finns ingen som helst anledning till att vi skall ta emot världens alla filurer, som inte kan identifiera sig eller uppehåller sig illegalt i Sverige. För att sedan prioriteras i vården! Vad skall de ha för övrigt ha vaccinpasset till? Att visa upp när de åker hem?

Blotta tanken på att de skall gå före även i denna kö får en att krevera. Men man borde kanske vara van – detta är så typiskt Sverige!

När får vi en regering och myndigheter som prioriterar oss som bor i Sverige, betalar skatt och bygger på vårt land? När får vi en regering som förpassar alla gratisätare till sina respektive hemländer?

Vi borde kräva klar och tydlig redovisning av varenda skattekrona – och annars vägra betala!

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!