Namnet ”Vita havet” sägs vara ”strukturell rasism”

Namnet ”Vita havet” sägs vara ”strukturell rasism”

Det har enligt uppgift ”blåst storm” på ”Vita havet”. Det rapporterar litet vitsigt P4 Stockholm. Det handlar om fokuseringen kring ”strukturell rasism” och ”kolonialism” vid Konstfack.

Annons

Konstfacks utställningssal – som sedan mitten av 1900-talet kallas ”Vita havet” – har den senaste tiden vållat höga debattvågor. Och det handlar alltså om identitetspolitik.

”Vita havet” skapades på gamla Konstfack, som låg vid Sergels 1700-talsateljé mellan dagens Sergels torg och Hötorget i Stockholm. Byggnaden revs kring 1960 för att ge plats åt nya Stockholms City.

De som har bakgrunden till namnet berättar, att det handlade om att man skapade en stor, ljus utställningslokal genom att riva mellanväggar: ”Vita havet”. Som även är en sal på Kungliga slottet.

Konstnärskollektivet ”Brown Island” på Konstfack, där elever med minoritetsbakgrund ingår, vill dock byta namn på lokalen. De tycker att namnet ”Vita havet” är ett uttryck för förtryck.

Men även om diskussionen för närvarande pågår på Konstfack, verkar inte namnbytesfrågan aktuell.

”Att tolka själva namnet som ett uttryck för rasism, och att kräva ett namnbyte, är fel väg att gå.” Det skriver professor Sara Kristoffersson på Konstfack.

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!