”Blivit kallad nazist, liten råtta, vidrig, äckligt as…”

”Blivit kallad nazist, liten råtta, vidrig, äckligt as…”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch skriver om näthatet på sociala media. Det riktar sig mot politiker – från höger till vänster – och tar sig ofta totalt havererade och vidriga uttryck. Nedan återgivet från KD-ledarens FB-sida:

Annons

”Kulturminister, Amanda Lind (MP) publicerade igår ett inlägg om några av de grova hot, hat och elakheter som hon fått utstå den senaste tiden. Det här är tyvärr inte unikt. Jag blir utsatt för liknande varje dag. Jag kan nog säga att de flesta drabbas av detta. Och det är uppenbart att kvinnor i politiken drabbas extra hårt.

Varje dag så rensar även jag mina kommentarsfält från de där allra grövsta kommentarerna, riktade mot mig eller andra politiker. Men tiden och resurser finns inte för att täcka allt. Alternativet tycks än så länge vara stängda kommentarsfält.

Om vi ska kunna fortsätta att ha öppna kanaler och öppen dialog mellan politiker och väljare så måste vi börja behandla varandra med respekt.

Igår fyllde jag år. Flera partiledare skickade hälsningar privat eller på sociala medier och statsministern grattade inne i kammaren. En annan som också grattade mig var partiledare för SD, Jimmie Åkesson. Han skickade ett presentkort på Pressbyrån, toppen tyckte jag, då har jag en kaffe på vägen hem.

Men de efterdyningarna som kommit efter en kopp kaffe (!?) är helt obegripliga. Jag har senaste dygnet blivit kallad nazist, liten råtta, vidrig, äckligt as, blivit brunsmetad. Ja, ni hör ju. Ingen politiker eller offentlig person förtjänar den tonen emot sig. Oavsett parti.

Jag har sagt det förut, men säger det igen. Vi samtalar med alla partier och jag blir varken vänsterpartist eller sverigedemokrat när jag dricker en kaffe. I veckan gjorde vi ett utspel om civilsamhället tillsammans med Vänsterpartiet. Inte blev jag vänsterpartist för det.

I alla lägen. I alla möten. Så står jag upp för de kristdemokratiska värderingarna. Möjligheten att få igenom den politik jag är övertygad om vore bäst för Sverige är det viktiga för mig. Det kompromissar jag inte med. Samma värderingar är också avgörande för hur jag bemöter både de åsikter jag delar och de jag inte håller med om.

Annons

Det öppna samtalet och dialogen måste värnas varje dag. Oavsett vem man är eller vilken partifärg man har måste man kunna känna sig trygg. Ytterst handlar det faktiskt om att värna vår demokrati och det har vi alla ett ansvar för.”

 

Bild: Facebook

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!