Förtroendet för Jimmie Åkesson blir allt högre – Lööf dalar

Förtroendet för Jimmie Åkesson blir allt högre – Lööf dalar

Liberalerna har aldrig haft så låga opinionssiffror som i början av 2021. Uppenbarligen tar partiet stryk av att vara en del av januariöverenskommelsen. Förtroendet för Jimmie Åkesson (SD) ökar dock – medan Annie Lööf (C) dalar ordentligt. Och för Nyamko Sabuni (L) är det fortsatt svagt och sjunkande. Detta konstaterar opinionsinstitutet Demoskop i samarbete med Kvartal.

Annons

Pessimismen har i fler år präglat Sverige – långt fler menar att landet utvecklas åt fel håll än åt rätt. Kvinnor (som ofta lutar åt vänster) är något mer optimistiska än männen. Under optimismens dagar i början av 2010-talet, då vi hade en borgerlig regering, var männen (som ofta lutar mer åt höger) mer optimistiska av samma skäl: De sympatiserade mer med den dåvarande regeringens politik.

Det är också tydligt att de som sympatiserar med oppositionspartierna är pessimistiska och att januaripartiernas anhängare ser mer ljust på utvecklingen i Sverige.

Intresset för Coronapandemin har dominerat samtalen, men sjunker intresset – till förmån för migration och kriminalitet. Sjukvården har blivit den viktigaste politiska frågan och passerat lag och ordning samt invandring.

I politiken har regeringen problem. Över 60 procent underkänner regeringens arbete och menar att den gör ett ganska dåligt eller mycket dåligt arbete. Här kan man notera att den stora merparten av Liberalernas sympatisörer underkänner regeringens arbete. Detta trots, att de av liberala väljare som har varit mest kritiska till regeringssamarbetet sannolikt inte sympatiserar med Liberalerna längre. Man kan notera att även Centerpartiets sympatisörer är splittrade i denna fråga.

Liberalerna är annars ett vanligt andrahandsval för väljare och förvånande populära med tanke på deras dålig siffror. I stort sett alla kan tänka sig att rösta på L. Sverigedemokraterna och Miljöpartiet har det svårare: 44 respektive 24 procent av väljarna kan inte tänka sig att rösta på dem (när frågan ställdes till icke partisympatisörer).

”Sakägarskap” – att anses ha den bästa politiken i en viss fråga – ger en fingervisning om vad väljarna uppskattar med vissa partier. Att ha en större andel som anser att man har bäst politik i en viss fråga än andelen sympatisörer, är alltså ett tydligt styrkebesked. Socialdemokraterna når inte denna position i en enda fråga – ett svaghetstecken. Sverigedemokraterna uppnår detta i tre frågor, Moderaterna i fem frågor och Vänsterpartiet i åtta. Detta ger dessa två partier potential att växa.

Ulf Kristersson är den partiledare som har störst förtroende bland väljarna. Två är Jimmie Åkesson. Trea Ebba Busch, även om det har sjunkit på sista tiden. Nyamko Sabuni fortsätter det långsiktiga fallet, som dock var särskilt brant i början av hennes partiledarkarriär. Sabuni har även lågt förtroende bland de egna väljarna. För Annie Lööf är det tvärtom – liksom för Jimmie Åkesson.

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!