Ryska påverkanskampanjer får hjälp av svenska ”nyttiga idioter”

Ryska påverkanskampanjer får hjälp av svenska ”nyttiga idioter”

Ryssland använder sig fortfarande av ”nyttiga idioter” i Sverige inom politik, media och samhällsliv för att driva sina påverkansoperationer. Det menar Edward Nordén och Kai Rämö, säkerhetspolitisk respektive försvarspolitisk talesperson i Medborgerlig Samling.

Annons

”Expressen uppmärksammade nyligen hur Rysslands ambassadör i Sverige, Viktor Tatarintsev, var inbjuden som deltagare på en manifestation för att samtala med Gudrun Schyman. Det förannonserade temat var militariseringen av säkerhetspolitiken och dess påverkan på klimatet. Medarrangörer var Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Kvinnor för fred och andra från den så kallade fredsrörelsen.

Mot bakgrund av hur Rysslands regim behandlar oppositionsledare och demonstranter i dag och dess återupprepade militära aggressioner mot sina grannländer kan valet av en gäst som Tatarintsev te sig en smula märkligt för att diskutera frågor om fred.

När tidningen HelaHälsingland ställde följdfrågor till Miljöpartiets lokala representanter hävdade dessa att de saknade kännedom om ambassadörens medverkan och drog sig ur. Vänsterpartiets representant valde att förneka medverkan trots att hon tidigare lagt ut ett inlägg på Facebook där hon omnämner både det kommande mötet med ambassadören och att denne önskat ta del av hennes cv (!).

Föreningen Kvinnor för fred har en lång tradition av umgänge med den ryska regimen och har utmärkt sig för en hetsig retorik mot svenskt försvar och de samövningar med andra länder som syftar till att stärka vår säkerhet. Lika konsekvent har organisationen förblivit tyst över ryska militära provokationer mot Sverige och Rysslands användning av militärt våld mot sina grannländer.

Gunnar Hökmark har träffande nog kallat organisationen för ”Putins kvinnor” på grund av deras servila inställning till den ryska regimen. Att organisationens narrativ sammanfaller med den ryska regimens mål om ett stopp på Natos närvaro i tidigare sovjetiska lydstater. Ryssland – och tidigare Sovjetunionen – har en lång historia av att samverka med fredsrörelsen för att hitta megafoner för sina egna narrativ. I denna process är det givetvis viktigt att hitta enskilda makthavare som kan sprida ett önskat narrativ.

Att Miljöpartiet och Vänsterpartiet väljer att medverka med sina partisymboler på en manifestation tillsammans med en pro-rysk organisation som Kvinnor för Fred är högst anmärkningsvärt. I Vänsterpartiets fall ökar knappast trovärdigheten när den lokala representanten först ljuger för media och därefter gör sig oanträffbar.

Det är knappast okänt för Vänsterpartiet att Ryssland invaderar grannländer, förgiftar dissidenter, fängslar sin opposition eller att Säkerhetspolisen redan 2013 gick ut öppet med att landet bedriver krigsförberedande underrättelseinhämtning mot Sverige.

Annons

Flera tidigare ledande socialdemokrater som Thage G Pettersson och Maj-Britt Theorin har också deltagit i engagemang med Kvinnor för Fred. Fredsrörelsens tentakler når djupt inom socialdemokratin och dess faktiska påverkan på partiets utrikes- och säkerhetspolitik skulle sannolikt förtjäna en egen medial granskning.

Anmärkningsvärt är också att HelaHälsningland och Expressen som enda medier valt att uppmärksamma händelsen.

Vi kan konstatera att när enskilda personer inom Sverigedemokraterna ertappades med kopplingar till Ryssland var det mediala intresset avgjort högre och händelserna har senare använts av flera för att utmåla SD som Putins förlängda arm. När samma sak händer inom V och MP så görs tydligen bedömningen att allmänintresset saknas. Eller tror man att dessa partier på något vis är förskonade från ryska försök att påverka?

Hur ska effekterna av reella påverkansoperationer kunna bemötas effektivt när både representanter för riksdagspartier och en stor del av medierna genom sitt valda agerande undergräver det förtroende som är hela förutsättningen för att bemöta hotet? Alla försök till att undergräva, eller påverka, svensk försvarsförmåga bör uppmärksammas offentligt.”

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!