Skattefinansierad IT-plattform användes aldrig – nästan 300 miljoner i sjön

Skattefinansierad IT-plattform användes aldrig – nästan 300 miljoner i sjön

Stockholms stad beslutade 2016 att avsätta 570 miljoner till ett nytt IT-system, döpt till ”Esset”. Nu stoppas projektet som hittills har kostat 296 miljoner kronor – utan att det någonsin har använts. ”I princip kan man säga att det lagts flera hundra miljoner kronor på att lära socialtjänsten använda Skype”, säger en källa. Det rapporterar Aftonbladet.

Annons

Projektet att ”modernisera Stockholms sociala system” inleddes 2016 och fick en budget på 570 miljoner kronor. De sociala systemen kan kort beskrivas som en IT-plattform för de drygt 18.000 anställda inom Stockholm stads individ- och familjeomsorg, äldreomsorg och omsorg om funktionshindrade.

Nästan 300 miljoner skattekronor senare stoppas ”Esset” – ett verktyg som aldrig har använts. I tisdags meddelade Stockholms stad internt att projektet ”byter inriktning”.

Man stoppade projektet innan det ens hade sjösatts. Nu har Stockholms stad börjat plocka ner sajterna med information om ”Esset” från nätet. Ungefär hälften av budgeten har gått åt hittills, enligt ansvariga.

En källa säger, att det i princip handlar om att lägga hundratals miljoner på att utbilda ”personalen i att använda Skype”. Men här slingrar sig de ansvariga. Hur som helst skall de resterande 274 miljonerna användas för att modernisera det system som används i dag – ”Paraply”.

Det systemet var anledningen till att moderniseringsarbetet påbörjades 2016, då det ansågs fungera dåligt och medarbetarna var missnöjda med det.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!