Historikern om Corona – Sveriges överdödlighet är lägre

Historikern om Corona – Sveriges överdödlighet är lägre

Historien är livets läromästare. Nu har historikern Fredrik Charpentier Ljungqvist konstaterat, att överdödligheten i Corona i Sverige på intet sätt är högre än i övriga Europa. Tvärtom.

Annons

NB Nyhetsbyrån har konsekvent konstaterat, att ”tokstängning” av Sverige inte hjälper i längden. Dessutom ger det politikerna ett farligt mandat att stänga vårt samhälle i tid och otid.

Det gjordes många fel för ett år sedan. Men i stort sett gjorde FHM förmodligen en riktig bedömning förra våren. Med de vanliga reservationerna: Riskgrupperna borde ha skyddats och beredskapen borde ha varit bättre.

Ur ett historiskt perspektiv sticker Sveriges dödlighet definitivt ut i Norden. Ja. Men ur ett EU-perspektiv är inte den svenska överdödligheten särskilt hög. Man kan fundera krig dessa uppgifter.

Vi dör förr eller senare. Det vet vi. Och med stor respekt och medkänsla konstaterar vi att många har dött under det senaste året. Av slarv i vården eller kanske för att de skulle ha dött ändå. Betydligt fler har överlevt.

Men det värsta har vi möjligen framför oss: Löfven & Co får en ursäkt att tokstänga Sverige. Påhejad av alla dem som inte vill se de långsiktiga konsekvenserna.

En tokstängning skulle förmodligen drabba oss alla – som hittills överlevt – än hårdare än Corona.

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!