HVB-hem i Västervik tvingas att stänga efter mycket allvarliga brister

HVB-hem i Västervik tvingas att stänga efter mycket allvarliga brister

Det är mycket allvarliga brister som IVO radar upp och som grundar sig i myndighetens beslut om att omedelbart stänga ett HVB-hem i Västervik. Det rör sig om ungdomar som sökt upp äldre män och blivit våldtagna, ungdomar som suttit på tågrälsen innan tågen passerade och ungdomar som slog sönder boendet utan åtgärd från personalens sida, och mycket mer. Det skriver Dagens Västervik.

Annons

I sitt beslut skriver Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO) att det råder mycket allvarliga missförhållande på HVB-boendet i Västervik. Hemmet drivs av bolaget Maria Resurs AB. IVO skriver att det är fara för liv, hälsa och personlig säkerhet för de placerade barnen. IVO bedömer att ägar- och ledarkretsen inte uppfyller kravet på insikt och några personer som kan läka bristen på insikt finns inte.

IVO gjorde en oanmäld inspektion av HVB-boendet i juni 2020, efter det att två anmälningar hade lämnats in mot hemmet. Anmälningarna handlade om ungdomar som kommit över alkohol och druckit det samt därefter sökt upp äldre män som sedan hade våldtagit ungdomarna. Den andra anmälan handlar om att två ungdomar suttit på tågrälsen fram tills en kort tid innan tåget passerade.

Vid ett annat tillfälle lyckades en ungdom komma över en bil, körde in till krogen och drack alkohol för att senare ta bilen i syfte att köra hem till HVB-hemmet igen, men blev stoppad av polisen.

HVB-hemmet har inte alla tillstånd för att ta emot ungdomar med olika allvarliga problem. Men det har boendet inte tagit med i beräkningen när de valt att ändå ta emot ungdomar med grava problem. Problem som personalen inte har haft utbildning för att ta hand om.

Bland annat har HVB-hemmet tagit emot ungdomar med grava självskadebeteenden, ungdomar som riskerar att hamna i missbruk samt ungdomar som har psykisk problematik.

IVO anser att HVB-hemmet saknar tillräckliga bedömningar i sin verksamhet som kan tillgodose det enskilda barnets behov utifrån personalens kompetens.

– Vid ett tillfälle har barn slagit sönder flera fönster på boendet nattetid, utan att någon ur personalen reagerat. Vi är tveksamma till att någon personal fanns på plats den natten, skriver IVO.

Annons

Bolaget hade 2020 en omsättning på 13,2 miljoner kronor och har tillgångar på 2,3 miljoner kronor. Elva personer är anställda i bolaget – men nu stängs alltså verksamheten på HVB-hemmet i Västervik. Från och med den 22 februari ska verksamheten vara stängd och alla de barn- och ungdomar som vistas i HVB-hemmet ska ha flyttats till andra boenden.

Andreas Swedberg

Relaterat
Över hundra anmälda övergrepp på HVB-hem

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!