”Vittna inte” – ett hot mot rättssamhället

”Vittna inte” – ett hot mot rättssamhället

I veckan vaknade boende i Biskopsgården till ett hotfullt budskap klottrat på en fasad vid Friskväderstorget. ”Vittna inte… MVH Norra Shoot to kill”. Det skriver Göteborgs-Posten.

Annons

Det som skett i den problemtyngda och kriminella Göteborgsförorten – en gång i tiden ett hyggligt medelklassområde – är dessvärre inte unikt. Denna typ av hot förekommer på många håll. I ord och skrift. Det berättar poliser, som NB Nyhetsbyrån har talat med.

Det kan vara rena hot, men ofta finns det kriminella krafter bakom som är beredda att verkställa dem och människor, som bor i det område gängen tagit över, skräms till tystnad och får uppfattningen att samhället har övergivit dem.

Och de vågar inte vittna. För gör de det, blir det repressalier. Kriminaliteten är tillräckligt aggressiv och utbredd för att ett vittnesmål inte skall kännas som ett bra alternativ.

Det är högst osäkert om brottslingen döms. Och får vederbörande en dom, dröjer det ofta innan den verkställs och han eller hon kan – om det inte handlar om mycket grova brott – vistas fritt i vårt samhälle.

Samhället har förlorat greppet. Och ett av de första tecknen är att rättssamhället sätts ur spel när människor skräms till tystnad. Det konstaterar polis och åklagare vi har talat med. Det får också som följd att allt förre brott kan klaras upp och domar avkunnas.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!