Ledare för en Iranstödd terrorcell i Etiopien greps i Sverige

Ledare för en Iranstödd terrorcell i Etiopien greps i Sverige

En person har gripits i Sverige misstänkt för att leda en terrorcell som planerade en terrorattack mot Arabemiratens ambassad i Etiopien på uppdrag av Iran. Det rapporterade New York Times i måndags förra veckan med hänvisning till amerikansk underrättelsetjänst via Pentagon.

Annons

New York Times pekar ut den gripna mannen som Ahmed Ismail. Sofia Hellqvist, taleskvinna för den svenska polismyndigheten, svarade inte på frågor om arresteringen utan hänvisade istället till myndigheterna i Etiopien.

FFFI, Förenade Föreningar För ett Fritt Iran, kan nu avslöja att det handlar om en man 45-årsåldern från Västsverige med eritreanskt medborgarskap. Han greps i december förra året när han landade på Arlanda.

Etiopiens underrättelsetjänst och polis arresterade nyligen 15 personer i landet som ingick i en hemlig terrorcell. I samband med arresteringen hittade polismyndigheterna även stora mängder vapen och sprängämnen. Gruppen planerade enligt uppgifter en attack mot Arabemiratens ambassad i Etiopien.

Den etiopiska underrättelsetjänsten sade att den hade avvärjt ett större attentat som skulle skapa kaos i den etiopiska huvudstaden, Addis Abeba. Den säger vidare att en andra terrorcell planerade att genomföra en liknande attack mot Arabemiratens ambassad i Khartoum, Sudan. En sudanesisk tjänsteman bekräftade uppgifterna för New York Times.

Amerikanska och israeliska tjänstemän berättar för New York Times att regimen i Iran låg bakom det stoppade attentatet.

Iranska regimens underrättelseministerium hade aktiverat en sovande terrorcell i Addis Abeba i höstas, enligt uppgifterna till New York Times. Terrorcellen hade dessutom order att samla in information om USA:s och Israels ambassader i Etiopien.

Konteramiral Heidi K. Berg, chef för underrättelsetjänst vid Pentagons Afrikaenhet, citerar västerländska underrättelsetjänster och säger att iranska regimen stod bakom de 15 personer som var arresterade i Etiopien.

Annons

”Hjärnan bakom detta avvärjde attentat”, Ismail, greps i Sverige, säger Berg i ett uttalande och tillägger. ”Etiopien och Sverige samarbetade för att avvärja attentatet.”

Andreas Swedberg

Relaterat
EU-länder där indraget medborgarskap för IS-terrorister är aktuellt

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!