Svensk adoption – regeringen vill göra en översyn från 60- till 90-talet

Svensk adoption – regeringen vill göra en översyn från 60- till 90-talet

SVENSK ADOPTION | Svenskar har adopterat barn från fler än 100 nationer. Sammanlagt har svenska par blivit föräldrar till närmare 60.000 utländska barn. DN har tidigare berättat om larm om missförhållanden i en av majoritet av alla större ursprungsländer. Socialminister Lena Hallengren (S) ser nu allvarligt på uppgifterna i DN:s granskning om adoption av barn som blivit stulna och fått sina identiteter förfalskade.

Annons

Regeringen öppnar nu för en svensk översyn.

– Jag ser att vi även kommer att behöva se över hur adoptionsförmedlingen fungerade i Sverige under 1960- till 1990-talen, säger Lena Hallengren.

I februari 2018 inleddes den chilenska brottsutredningen av tusentals misstänkt illegala adoptioner, däribland hundratals svenska.

Ett år senare tillträdde Lena Hallengren som socialminister. Under senvåren 2019 gav hon Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (Mfof) i uppdrag att ge samtalsstöd till alla adopterade som önskar det.

I början av 2020 gav hon Mfof ytterligare ett uppdrag: stöd till adopterade i samband med ursprungssökning.

Båda uppdragen gavs med anledning av brottsutredningen i Chile.

– Alla som vill söka sitt ursprung har ju inte misstankar om oegentligheter, men kan på olika sätt ändå behöva stöd, och jag är glad att den möjligheten nu finns via myndigheten, säger Lena Hallengren.

Annons

Men någon utredning för att gå till botten med Sveriges roll i de illegala adoptionerna från Chile har inte tillsatts. Lena Hallengren har sagt att hon vill invänta den chilenska brottsutredningen.

– Det här har ju aktualiserats av brottsutredningen i Chile och jag har tidigare sagt att vi ska invänta den. Men nu verkar ju den dra ut på tiden så vi kanske får påbörja vår översyn innan.

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!