Naturskyddsföreningen – en ”strategisk partnerorganisation” till SIDA

Naturskyddsföreningen – en ”strategisk partnerorganisation” till SIDA

Samhällsdebattören och ingenjören Josefin Utas skriver på sin Facebooksida: ”Jag trodde i min okunskap att Naturskyddsföreningen, som är en opinionsbildande och starkt pådrivande organisation, stod fri från staten. Nu har jag lärt mig att det inte stämmer.”

Annons

Hon fortsätter:

”Naturskyddsföreningen är en så kallad ’strategisk partnerorganisation’ till biståndsmyndigheten SIDA. 2019 mottog Naturskyddsföreningen 74 miljoner kr, som de kunnat skicka vidare till sina samarbetsorganisationer att använda för utvecklingsprojekt.

Pengarna motsvarar 27 procent av de pengar som föreningen hanterar på ett år. Mellan 2015-2020 har föreningen hanterat över 400 miljoner kr av våra skattepengar, nästan en halv miljard.

Naturskyddsföreningen får också andra bidrag. Myndigheter så som Naturvårdsverket, Konsumentverket och Energimyndigheten har gett bidrag för olika typer av projekt.

Naturvårdsverket betalar också för att föreningen ska kunna anställa 2-3 stycken miljöjurister (!).

Förutom Naturskyddsföreningen är många andra organisationer partners till SIDA. Totalt har SIDA kanaliserat nästan 11 miljarder kr av våra skattepengar via dessa under åren 2015-2020 (kostnad för projekt som pågår under tiden för intervallet).

Det sägs att Sverige har ett ’civilsamhälle’, men det stämmer inte. Staten och ’civilsamhället’ har smält samman. Det är inte sunt, av flera skäl. Men här är ett: Vilka ska kritiskt granska SIDA och hur de hanterar våra skattepengar, när så många organisationer sitter i beroendeställning till SIDA?

Annons

NOT: Jag är långvarig medlem i Naturskyddsföreningen.”

 

Länkar:

Naturskyddsföreningen: Härifrån kommer pengarna 2019 https://www.naturskyddsforeningen.se/om-oss/foreningen/harifran-kommer-vara-pengar

SIDA:s CSO-databas: https://cso.sida.se/

 

Bild: Privat/Facebook

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!