Vill neka stöd till vissa media

Vill neka stöd till vissa media

Myndigheten för press, radio och TV föreslår nya föreskrifter för fördelningen av mediestödet. De vill bland annat kunna neka stöd till medier som ”vilseleder kring etablerad vetenskap”. Det skriver SVT.

Annons

Regeringen är luddig i mediestödsförordningen när de hänvisar till ”redaktionellt innehåll av hög kvalitet.” Det menar Myndigheten för press, radio och TV. För att ha underlag till att dela ut mediestöd vill myndigheten vara mer specifik, vilket de nu föreslår i ett förslag till en föreskrift.

”Vi vill ha så tydliga riktlinjer som möjligt, och vi har inte fått tydligare än så här. Då måste vi tolka ut dem.” Det säger Charlotte Ingvar-Nilsson, generaldirektör för Myndigheten för press, radio och TV.

I myndigheten egen definition har de gjort likhetstecken mellan ”hög kvalitet” och ”ansvarstagande”, vilket de i sin tur menar är att bland annat inte sprida felaktig information, vilseleda kring vetenskap, eller uppmana till brott.

”Svårt att recensera innehåll”

Thomas Mattsson, VD på Tidningsutgivarna, menar att en ökad tydlighet kring vem som blir tilldelad mediestöd välkomnas hos mediebolagen.

Än så länge handlar det om ett förslag, som nu är ute på remiss hos ett stort antal aktörer. Men Charlotte Ingvar-Nilsson menar, att man i praktiken redan gjort den här tolkningen av mediestödsförordningen.

”Vi avslog en ansökan just på denna grunden, där vi kunde se att det genomgående präglades av icke-vetenskapliga artiklar.” Det säger hon.

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!