Engelska hälsovårdsmyndigheten: Nikotin och e-cigaretter är inte farligt!

Engelska hälsovårdsmyndigheten: Nikotin och e-cigaretter är inte farligt!

Public Health England (PHE) – en brittisk motsvarighet till Folkhälsomyndigheten – konstaterar, att en vanlig allmän missuppfattning är att nikotin och e-cigaretter kan vara lika farligt för hälsan som vanlig cigarettrökning. Detta gör, att många avhåller sig från att sluta röka och gå över till mindre farliga alternativ.  

Annons

En studie gjord för PHE av forskare vid King’s College London visar, att bruket av e-cigaretter – ”vejping” – är en mycket hög framgångsfaktor då det gäller att sluta röka. Jämfört med andra metoder.

Undersökningen visar också bland annat, att åren 2019-20 slutade mellan 60 och 74 procent att röka bland de undersökta grupper som gick över till e-cigaretter. Det antal brukare, som både röker traditionella cigaretter och e-cigaretter har också minskat stadigt sedan 2012.

De unga som använder e-cigaretter är förhållandevis få och i regel f d rökare. Mindre än en procent av de unga ”vejparna” har aldrig rökt traditionella cigaretter. NB Nyhetsbyrån har tidigare skrivit om ämnet.

Rökning fortsätter att toppa listan över orsaker till för tidig död. Runt 75.000 människor i England dör årligen till följd av rökning. E-cigaretter är betydligt mindre skadligt än cigaretter och läkare rekommenderar därför en övergång till de förra. Även om det bästa är att helt sluta.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!