Ny islamistisk terrorledare kan ena al-Qaida och IS

Ny islamistisk terrorledare kan ena al-Qaida och IS

Said al-Adel pekas ut som al-Qaidas nya ledare – och det största terrorhotet sedan Usama bin Ladin. Terrorledaren kallar sig själv ”Hämndens svärd” och uppges rekrytera från IS. Det skriver Expressen.

Annons

Experter varnar för att Saif al-Adel, som de kallar ”en briljant och hänsynslös strateg”, kan skapa en sammanslagning av de islamistiska terrororganisationerna och fruktar att han planerar en våg av terroristdåd i västvärlden.

Saif al-Adel uppges ha tagit över al-Qaida efter den tidigare ledaren Ayman Zawahiri som tros vara död. ”Hämndens svärd” är ett av namnen på FBI:s lista över världens mest jagade män och han har ett pris på motsvarande 88 miljoner kronor på sitt huvud.

Saif al-Adel har varit ansvarig för terrordåd i tre decennier enligt brittisk och amerikansk säkerhetstjänst, bland annat bombattentaten mot USA:s ambassader i Nairobi och Dar es Salaam, där 224 människor dödades.

Saif al-Adel var chef över den tidigare al-Qaida-ledaren Usama bin Ladins livvaktsstyrka i Afghanistan. Ayman Zawahiri tog över som ledare för al-Qaida efter det att Usama bin Ladins hade dödats 2011. I och med Ayman Zawahiris förmodade död riktar nu FBI in sig på att al-Qaida kommer att bli mer aktivt.

Ali Soufan, som tidigare arbetade som terrorexpert för FBI, anser om terrorledaren al-Adel: ”Hans höga status inom rörelsen kombinerat med hans långa erfarenhet av att ha varit ledare och planerat terrordåd gör honom potentiellt farlig.”

Den brittiske terrorexperten Richard Kemp varnar för faran kring att Saif al-Adel är ny al-Qaida-ledare på grund av hans kopplingar till terrorgruppen IS, något som enligt Kemp skulle kunna leda till en större och helt ny typ av terrororganisation.

”Han skulle antingen kunna locka över IS-medlemmar till al-Qaida eller skapa en sorts sammanslagning av de två terrororganisationerna.” Det menar Richard Kemp i en intervju med brittiska Mirror.

Annons

Allt fler IS-terrorister kommer nu till Sverige. Bland annat har man förberett mottagande av IS-terrorister  i Borås. Säpo säger sig dock i nuläget ha en god bild över de islamistiska terroristernas utbredning i Sverige, något NB Nyhetsbyrån har skrivit om.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!