Dagen då Magnus Stenbock säkrade Skåne åt Sverige

Dagen då Magnus Stenbock säkrade Skåne åt Sverige

Slaget vid Helsingborg stod den 28 februari 1710 vid Ringstorpshöjden nordöst om Helsingborg. Det slutade med svensk seger, blev Danmarks sista försök att återta Skånelandskapen, som hade gått förlorade femtio år tidigare. Och gjorde Magnus Stenbock odödlig i stadens historia.

Annons

Danmark tillhörde de tre fiender som 1700 angrep Sverige och den unge Karl XII. Danskarna slogs dock snabbt ut ur kriget efter det att kungen hade landstigit på Själland 1700 med kulorna visslande om öronen.

Sedan slogs Ryssland och Sachsen-Polen ut i tur och ordning, men ryssen repade sig efter några år och angrep på nytt. Vid Poltava 1709 besegrades svenskarna och det blev vändpunkten, som fick Karl XII:s danske kusin Fredrik IV att repa mod och angripa Skåne.

Där var den svenske fältherren Magnus Stenbock generalguvernör sedan 1706 och han satte snabbt ihop en armé för att möta den danska invasionshären, under befäl av Ditlev Reventlow och därefter Jørgen Rantzau. Den hade initialt tagit sig fram genom Skåne, men fick nu fick retirera.

De två arméerna möttes vid Ringstorp utanför Helsingborg den dimmiga morgonen 28 februari 1710. Härarna var jämnstarka – cirka 14.000 man på vardera sidan – men Stenbocks pågar sägs ha varit sämre rustade än de danska soldaterna.

Dock fälldes avgörandet av de erfarna svenska befälhavarna och svenskarna drev såväl det danska kavalleriet som infanteriet på flykten och utnyttjade sitt artilleri till fullo. Segern blev Stenbocks och svenskarnas. Omkring 5.000 danskar sårades eller stupade, drygt hälften så många svenskar.

De danska trupperna flydde tillbaka innanför Helsingborgs befästningar och kunde därifrån evakueras över Öresund. Någon vecka senare var de borta från Skåne och det blev Danmarks sista kraftsamling i syfte att återta Skånelandskapen.

Stenbock fick ytterligare några framgångsrika år som fältherre, men tillfångatogs 1714 av danskarna och dog som krigsfånge i Danmark 1717. Därför står han idag staty i Helsingborg och blickar över Sundet – färdig att dra sin värja.

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!