Utan våra skattemiljarder hade SVT gått under

Utan våra skattemiljarder hade SVT gått under

I SVT-rutan sitter en kille som vill se kulturell ut, pratar som Mikael Wiehe och någon har sagt åt honom att han skulle likna Bert Brecht eller någon fransk filosof, om han skaffade sig runda glasögon. Han dissar den nya kulturkonservativa tidningen Bulletin och är skattebetald kritiker på SVT kultur.

Annons

Det är förstås jobbigt för mainstream-media när det kommer uppstickare som flyttar in i ett tomrum skattefinansierade journalister aldrig har lyckats fylla med något vettigt. De gör då allt för att kasta skit på nya initiativ.

Och kan de inte komma år kvaliteten, kan de alltid påvisa något feltänk i kalkylen. Precis som om SVT-journalister i sin skyddade verkstad, finansierad av våra skattemiljarder, skulle begripa hur man gör en verksamhet lönsam…

Den här kritikern på SVT, Per Andersson heter han, gör sin ”analys” för att såga Bulletin. Han kallar den för skoltidning och misslyckad och hur den borde ha skippat nyheterna och gjort opinionsartiklar istället. Och han har litet svårt att dölja hur skadeglad han är.

Han har kanske inte helt fel i allt. Det är svårt att göra en ny tidning på nyheter. I så fall måste man plocka fram sådant mainstream-media inte presenterar. Då kan det fungera. Och bäst säljer faktiskt opinionsmaterial. Det är nog därför alla mainstream-media producerar sådant numera.

NB Nyhetsbyrån provade både och – och det gick bra. Men då blev vi så stora, att man måste hitta något annat sätt att hålla oss tillbaka. För det vore ju förfärligt om uppstickare i mediebranschen tog över!

Inte ens det faktum, att ett antal duktiga skribenter vågade ta språnget och starta något eget med ”ynka” fem miljoner – privata – kronor i kassan finner nåd inför den överlägsne kritikern som vill likna Brecht – eller är det Sartre?

Det visar väl också vilka ekonomiska dimensioner – som du och jag står för – en skattebetald mediekille rör sig i. Hans kritik faller faktiskt ganska platt. Det blir som när en Volvoförsäljare skall recensera Audi.

Annons

Vad kritikern på SVT glömmer är att han själv – totalt olönsam i sitt elfenbenstorn – aldrig skulle få ihop en spänn om han och hans mediokra kolleger inte vore försörjda av miljarder från oss skattebetalare. Hans tid hade varit ute för länge sedan, om inte skattemiljarder givit honom och hans gelikar konstgjord andning.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!