Ljög om sin ålder och fick lägre straff – Knivhögg polis i Stockholm

Ljög om sin ålder och fick lägre straff – Knivhögg polis i Stockholm

Den afghanske man som knivhögg polisen Ted Eriksson på Medborgarplatsen i Stockholm prövas som under 21 år av svensk domstol, vilket ger ett lindrigare straff. Det skriver Expressen.

Annons

Expressen har träffat mannens familj i deras hem i Iran efter att han dömts till fem års fängelse för mordförsök.

– Han är 25 år gammal, säger mannens mamma Fatemeh.

Den enda som inte är här är familjens äldste son. Han befinner han sig samtidigt i en rättssal i Svea Hovrätt i Stockholm, efter att ha överklagat tingsrättens dom på fem års fängelse och livstids utvisning för mordförsök på polisen Ted Eriksson.

– Det är fyra månader sedan jag hörde något om honom, säger pappa Ali, 50.

Den äldste sonen lämnade Iran och kom till Sverige i början av december 2015. Han anlände några veckor för sent för att omfattas av regeringens nya lagförslag, som ska ge 9 000 ensamkommande afghaner rätt att stanna i Sverige.

Bortsett från ankomsttiden liknar han många av dem som den nya lagen ska gälla. Han är afghansk medborgare, har levt större delen av sitt liv i Iran, och det har hela tiden funnits oklarheter kring hans ålder.

När han sökte asyl i Sverige hävdade han att han var minderårig, men av polisens förundersökningsprotokoll framgår att han flera gånger själv har kommit med andra uppgifter om sin ålder.

Annons

Tingsrätten prövade honom som under 21 år, och han fick i enlighet med svensk rättspraxis ett lindrigare straff än om han skulle varit över 21 år.

Men det är han, säger hans egna familjemedlemmar, utan att tveka.

– Han är 25 år gammal, säger mamma Fatemeh.

Andreas Swedberg

Relaterat
Pojke knivhöggs på skola i Trelleborg

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!