Texas öppnar till 100 procent – släpper dessutom kravet på munskydd

Texas öppnar till 100 procent – släpper dessutom kravet på munskydd

Guvernören för den amerikanska delstaten Texas, Greg Abbott, lyfter på kravet att medborgarna ska bära munskydd. Det skriver Hufvudstadsbladet.

Annons

– Detta måste få ett slut. Det är dags att öppna Texas till 100 procent.

Det var i ett tal i tisdags i staden Lubbock som republikanen Greg Abbott kom med sitt utspel. Han förklarade i sitt tal att han tillåter företag som begränsats på grund av coronapandemin att öppna helt och hållet.

– Alla företag som vill vara öppna måste få vara det, slog han fast till åhörarnas jubel.

– I nästan ett halvår har flertalet affärsrörelser varit öppna till 75 procent eller 50 procent och under denna tid har alltför många Texasbor missat jobbmöjligheter. Vi har nu redskapen för att skydda Texasborna från viruset.

Enligt Abbott kan restriktionerna i delstaten lyftas i och med att det nu finns vaccin, och testerna plus behandlingen av covid-19 har blivit bättre. Abbott säger att de 29 miljoner invånarna nu fått 5,9 miljoner doser vaccin.

– Jag hoppas att guvernören ändrar sig. Det handlar bara om ett litet tygstycke. Jag kan inte tänka mig att det skulle påverka delstatens ekonomi, säger Andy Slavitt, rådgivare till president Joe Biden i frågor om covid-19, till CNN.

Även Mississippi aviserade på tisdagen att kravet på munskydd ska tas bort. 35 delstater plus Washington DC har därmed kvar tvånget.

Annons

Abbotts beslut kommer dagen efter det att USA:s hälsomyndighet CDC varnat myndigheter och privatpersoner för att slappna av och tro att faran över.

– Jag blir verkligen orolig när jag får rapporter om att allt fler delstater drar tillbaka precis de åtgärder som vi rekommenderar för att skydda folk från covid-19, säger CDC-chefen Rochelle Walensky enligt Reuters.

– Det här är inte rätt tidpunkt att släppa på säkerhetsåtgärderna som vi vet kan hindra smittan att spridas vidare.

Andreas Swedberg

Relaterat
Texas stämmer fyra delstater för att ge Trump valsegern där istället

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!