150 svenska skattemiljarder till 4-dagarsvecka och medborgarlön – i Spanien

150 svenska skattemiljarder till 4-dagarsvecka och medborgarlön – i Spanien

Idag justeras frågan om EU:s stödpaket i svenska riksdagen. I princip handlar det om att skicka 150 miljarder svenska skattepengar, som hade behövts här hemma till illa skötta länder i Sydeuropa. Så att de kan bygga upp sitt socialförsäkringssystem… På onsdag nästa vecka kommer riksdagen att rösta.

Annons

Sannolikt får paketet grönt ljus. Regeringen och dess stödpartier Liberalerna och Centern vill ha igenom paketet. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna röstar emot – de vill använda pengarna i Sverige. Men Moderaterna och Kristdemokraterna kommer att lägga sig – och då går paketet igenom.

Frågan är jobbig för M och KD just nu. Deras ledamöter har gjort sig oanträffbara. Det erfor NB Nyhetsbyrån, när vi sökte både moderater och kristdemokrater nu på morgonen.

En moderat fick akut halsont när vi ställde frågan om EU-paketet. Så ont fick han, att han snabbt bollade över till en partikollega. Som trycker bort alla inkommande samtal…

En kristdemokrat vi talade med var mitt ute i trafiken men berättade så mycket att KD hade en reservation på gång – innan han bollade över till en mer uppdaterad partikollega. Som trycker bort alla inkommande samtal…

Det är klart att frågan är jobbig. Det handlar om att ge bort 150 svenska skattemiljarder till bland annat Spanien, så att den socialistiska regeringen där har råd att införa fyradagarsvecka och medborgarlön. För spanjorer.

Medan vi svenskar får jobba ännu mer, se våra pensioner urholkas – och dessutom får rejält höjd fastighetsskatt. Så att greker kan pensionera sig vid 55.

Visserligen sägs det, att lånedelen – ungefär hälften av stödpaketets summa om 750 miljarder euro – skall amorteras av under 30 år från 2027 till 2058. Men eftersom låntagarna i regel är länder med historiskt usla finanser, står det väl skrivet i stjärnorna om lånen någonsin återbetalas.

Annons

Det blir tufft för M och KD att försvara, att man faktiskt släpper igenom krispaketet i riksdagen – även om man lägger sig. Båda partierna kommer att skära i det svenska socialförsäkringssystemet framöver. Det behövs säkert. Men det blir svårt att försvara, när man samtidigt ger illa skötta EU-länder 150 miljarder för att deras medborgare skall kunna arbeta mindre.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!