Miljön kring Uppsala slott hotas av förödelse

Miljön kring Uppsala slott hotas av förödelse

Uppsala slott har legat på sin ås och blickat ut över Uppsala sedan mitten av 1500-talet. Slottet var en av de borgar som Gustav Vasa och hans söner lät bygga till rikets skydd. Här har historiska händelser timat i snart 500 år. Nu hotas hela miljön av klåfingriga politiker.

Annons

I Uppsala kröntes Vasakungarna och här ligger också ett par av dem begravda – med sina drottningar. Slottet blev basen för de festliga ceremonierna kring framför allt kröningarna.

Strax efter det att Uppsala slott stod färdigt, residerade Erik XIV i Uppsala och här ägde de blodiga Sturemorden rum. Eriks bror Johan III byggde ut slottet och här bodde även sonen, den polsk-svenske kungen Sigismund, då han besökte Sverige under ett par år på 1590-talet. Här inträdde Sverige i 30-åriga kriget och här abdikerade drottning Kristina.

Men redan i början av 1700-talet dömdes slottet ut efter stadsbranden i Uppsala. Den gamla renässansborgen var förvisso skadad, men knappast så mycket att den hade behövt rivas. Delar revs dock, men sedan renoverades byggnaden och byggdes delvis om i franskklassisk stil på 1740-talet.

Landshövdingen och länsstyrelsen flyttade därefter in och delar av slottet kom även att användas som fängelse under en period. När Landstingen kom efter kommunalreformen 1862, blev slottet säte även för ett av dem.

Idag är det i huvudsak landshövdingeresidens och konstmuseum, men även privata företag disponerar delar av byggnaden.

Nu står dock nya förändringar för dörren.

Vänsterstyret i Uppsala – med Socialdemokraterna i spetsen – vill nu föröda den unika miljön kring Uppsala slott. En hisklig konstruktion med hiss och gångbro, som en entusiastisk kommunstyrelseordförande (S) liknar vid Katarinahissen i Stockholm – skulle leda upp till slottet.

Annons

Som om det inte vore nog med denna förfulande metallkonstruktion, vill vänstern även ha ett betongannex i anslutning till slottet. Totalt okänsligt för den historiska miljön och man kan inte annat än misstänka att det handlar om medveten vandalisering av en historiskt viktig miljö.

Christopher Jarnvall

 

Bild: Wikipedia

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!