Docent Richard Sörman: ”Många svenskar planerar att flytta härifrån”

Docent Richard Sörman: ”Många svenskar planerar att flytta härifrån”

Richard Sörman är docent i romanska språk – med franska som huvudämne. Uppvuxen i Finspång, med en bakgrund i bokligt bildad socialdemokratisk arbetarklass. Därav intresset för en akademiska bana. Han var länge aktiv forskare och lärare vid svenska universitet, men tröttnade så småningom på svårigheten att se helheten och akademisk förflackning.

Annons

Sörman jämför svenska forskare och universitet med exempelvis franska, som han har haft mycket kontakt med. Och konstaterar, att de svenska akademierna har svårt att hävda sig i konkurrensen. Våra universitet sysslar idag alltför mycket med genusaktivism och annat som universitet inte borde syssla med.

Det var en process att lämna universitetsvärlden, menar Richard Sörman. Det kändes inte lika roligt längre när arbetet styrdes upp av politiskt korrekta direktiv. Det blev ”trångt och undermåligt”. Idag skriver han bl a i ”Det goda samhället” och försöker lyfta fram svenska värderingar , svenskt kultur. Och försöker även – med sin egen socialdemokratiska bakgrund – förklara varför svenska arbetare lämnar socialdemokratin – och varför svenskar oroar sig för utvecklingen i Sverige.

Christopher Jarnvall

 

Lyssna till hela samtalet:

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!