Barcelona: 5000 på rockkonsert – ingen social distansering

Barcelona: 5000 på rockkonsert – ingen social distansering

På lördagen samlades tusentals spanjorer vid en rockkonsert i Barcelona utan att social distansering utövades och publiken kunde njuta av alkohol under evenemanget. Det skriver norska Dagbladet.

Annons

”Detta är ytterligare ett litet steg mot att kunna hålla konserter och kulturella evenemang under pandemin”, sade Dr Boris Revollo till The Guardian.

Revollo är virolog och en av de ansvariga för forskningsexperimentet, som ägde rum i Barcelona på lördagen.

Enligt coronarestriktionerna i landet kan endast fyra personer träffas inomhus åt gången, men under rockkonserten med bandet Love of Lesbians kunde tusentals besökare röra sig fritt.

Dock var gästerna tvungna att bära ansiktsmasker hela tiden – och för att undvika masspridning av viruset, var deltagarna tvungna att ta ett snabbtest innan de gick in på arenan.

Måste meddela vid sjukdom
Under de första veckorna efter konserten måste deltagarna meddela Dr. Boris Revollo och hans team om de blir sjuka.

Konserten är en större variant av ett liknande experiment som anordnades med 500 deltagare i december. Syftet med experimentet, som stöds av de spanska hälsovårdsmyndigheterna, är att kartlägga spridningen vid stora offentliga evenemang.

Från konserten i december var den preliminära slutsatsen att testning och ansiktsmask hade en god effekt på smittspridningen – trots att deltagarna inte behövde tillämpa social distansering.

Annons

Personer med hjärtsjukdom, cancer eller de som har varit i kontakt med någon som har smittats med korona de senaste veckorna ombads att inte delta.

Andreas Swedberg

Relaterat
64 procent av ryssarna tror att covid-19 framställts som biologiskt vapen

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!