Liberalerna – en ”rödlistad art” och ett ”meningslöst parti”

Liberalerna – en ”rödlistad art” och ett ”meningslöst parti”

Idag har Liberalerna partiråd. Frågan gäller vilken väg partiet – eller vad som är kvar av det – skall gå: Till vänster eller till höger? Partiledaren Nyamko Sabuni vill tillbaka till borgerligheten och ingå i en högerregering – även en som stödjer sig på Sverigedemokraterna. Det verkar också vara majoritetslinjen.

Annons

Stalltipset är väl att Sabunis linje får en majoritet och att man inför 2022 satsar på att ingå i det icke-socialistiska blocket. Och sedan ser vi en del avhopp från vänsterfalangen – främst i Stockholm och på västsidan av Sverige. De söker sig väl antagligen till det allt rödare Centern.

Skulle Sabunis linje däremot förlora i dagens partiråd, gissar vi att hon tar konsekvenserna av detta och avgår. Då fortsätter kräftgången och Liberalerna lär då ha förlorat alla chanser att komma över riksdagsspärren igen. Partiet spricker garanterat.

En liberal politiker, vi då och då talar med, brukar skoja och konstatera, att ”vi liberaler är en rödlistad art – det finns inte så många exemplar kvar av oss”. Just den självironin är faktiskt rolig i dubbel bemärkelse. För även ”rödlistad” i politisk bemärkelse får man ju säga att Liberalerna har varit i ett par år nu – i knät på en av de uslaste vänsterregeringar vi har haft.

Och nu skulle L alltså komma tillbaka till borgerligheten? Visst, det låter ju bra. Och Nyamko Sabunis ambition är säkert uppriktigt menad. Men kan man lita på detta velande parti? Nej, knappast.

Egentligen är väl uppståndelsen kring just Liberalerna litet fåfäng. Vad tjänar partiet till? En del kunde lika gärna komma ut som moderater eller kristdemokrater. En och annan har säkert rätt mycket gemensamt även med SD. Och sedan får resten fylla på vänsterpartierna. Vad är det att bråka om egentligen?

Även om vi på denna ledarsida har respekt för en hel del liberala politiker – Sabuni är definitivt en av dem – konstaterar vi ändå, precis som SD-ledaren Jimmie Åkesson, att Liberalerna är ”ett meningslöst parti”.

Bättre att stärka upp det blå konservativa blocket med ett par procentenheter från Liberalernas högerfalang och låta vänstersidans promillen flyta iväg till den röda sidan. Det vinner Sverige på.

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!