Terrorforskaren: ”Hur länge kan man gå och vara naiv?!”

Terrorforskaren: ”Hur länge kan man gå och vara naiv?!”

Magnus Norell, statsvetare och forskare med inriktning på bland annat terror i samband med islamism, konstaterar, att det runt 2015 – när hans bok ”Kalifatets återkomst” gavs ut – var känsligt att dissekera frågan kring islamism. Det har blivit bättre nu när hans nya bok ”1979 och arvet efter politisk islam” har kommit. Idag är man mer medveten om problemen. Och han frågar sig retoriskt: ”Hur länge kan man gå omkring och vara naiv?!”

Annons

Ett inbyggt problem i Sverige är, att man ger bidrag till organisationer som t ex säger sig representera en majoritet av muslimerna, men som egentligen kanske inte har så många vanliga muslimer med sig. De flesta muslimer är inte organiserade, syns därför inte och får heller inget statligt eller kommunalt stöd för att motverka extremistiska krafter. Detta är en del av paradoxen i det demokratiska samhället.

Lagstiftningen, med vars hjälp man hade kunnat lagföra IS-terrorister som kom tillbaka till Sverige, har funnits sedan 1930-talet. Den togs fram för att motverka nationalsocialistiska och kommunistiska extremister. Men den användes lika litet när svenska SS-soldater återvände som när IS-terroristerna kom tillbaka från sitt mördande i Mellanöstern. Norell menar, att Sveriges agerande där och även i fråga om de sex imamer som skulle utvisas men fortfarande går fria, är ett problem och en helt felaktig signal.

Christopher Jarnvall

 

Lyssna till hela samtalet:

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!