Tusentals spanjorer får tredagarshelg – på EU:s bekostnad

Tusentals spanjorer får tredagarshelg – på EU:s bekostnad

Den svenska riksdagens omröstning förra veckan kring det famösa krispaketet till EU – där Sverige skall betala 150 miljarder skattekronor – har fått genklang bland grannarna. I Norge skriver VG om det: ”Tusentals spanjorer får tredagarshelg på EU:s bekostnad.”

Annons

Tidningen talar om paradoxen i att spanjorer nu skall beredas möjlighet att arbeta endast fyra dagar i veckan. Samtidigt som deras ekonomi befinner sig i fritt fall. Allt medan chefen för den spanska näringslivsorganisationen CEOE uppgivet konstaterar, att det krävs mer arbete – inte mindre – för att ta sig ur krisen.

Men vänsterregeringen i Spanien inför i september 2021 en arbetsvecka om 32 timmar på nationell basis. Detta kommer dels att bekostas av spanska arbetsgivare men i slutänden är det EU:s fond för återhämtning av ekonomin efter Coronakrisen som bekostar detta.

Tanken bakom ledigheten är, att den skall generera mer konsumtion och därmed omsättning i det spanska näringslivet. Liknande försök har gjorts i mindre skala på andra ställen i värden.

Kritiken har dock varit omfattande, då spanjorerna är mottagare av EU-pengar och inte bidrar till överskottet – samtidigt som nettobetalare som Sverige, Danmark eller Nederländerna pumpar in många miljarder i EU:s stödfond.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!