Utredning föreslår tvångsinlösen av privat mark

Utredning föreslår tvångsinlösen av privat mark

Regeringens skogsutredning föreslår, att staten inrättar ett hundra mil långt skyddsområde med fjällnära skog. Kostnaden för att tvångsinlösa privata markägare beräknas till 14 miljarder kronor. Det skriver SVT.

Annons

Mikael Salomonsson i Jukkasjärvi befarar att detta blir slutet för det småskaliga skogsbruk som har funnits i hans släkt i generationer.

Bakgrunden är en rättspraxis som ger ägare av fjälllnära skog rätt till ersättning, när de nekas rätten att avverka sin skog. Det skulle enligt beräkningar kosta skattebetalarna omkring sju miljarder kronor att ersätta var och en om alla går till domstol.

Som en lösning har regeringen beställt utredningen ”Stärkt äganderätt, flexibla skyddsformer och naturvård i skogen” – i dagligt tal Skogsutredningen.

Privata skogsägare har anfört, att äganderätten försämras, när utredningen föreslår att staten löser in ett hundra mil långt område med produktiv skog nära fjällkedjan.

Det mesta av området ägs redan av staten, men omkring 7.300 privata markägare skulle beröras. De skulle enligt förslaget få välja mellan intrångsersättning, köpeskilling eller ersättningsmark utanför det konfiskerade området.

En av dem som kan bli berörd är Mikael Salomonsson som i Jukkajärvi utanför Kiruna där hans familj har ägt och brukat skog i över hundra år.

”Men vi har ju levt och verkat i området långt före det. Det här är inget som jag skulle sälja frivilligt.” Det säger Salomonsson.

Annons

Han fruktar, att det inte bara är skogsbruket som blir begränsat, utan även tillgången till jakt och fiske samt att allmänhetens möjligheter till friluftsliv och skoteråkning i området förändras när staten tilltvingar sig ägandet.

Christopher Jarnvall

 

Bild: Skärmdump SVT.

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!