”Löfven är oseriös i sitt försvar av VPK”

”Löfven är oseriös i sitt försvar av VPK”

Stefan Löfven är oseriös i sitt försvar av VPK och sin kritik av M, L och SD. Innan han osakligt kritiserar andra, bör han t ex ta itu med antisemitismen i SSU Malmö. ”För statsministern gäller nu att börja tala seriöst om demokratifrågan. Det kan inte hålla på så här i 18 månader till.” Det skriver Tobias Wikström i en nedan återgiven ledare i Dagens Industri:

Annons

”Det skulle bli en presskonferens med viktiga coronabesked i. Men statsminister Stefan Löfven fick i stället lov att svara på flera frågor om hur pass demokratiska VPK var vid vilken tidpunkt och om Socialdemokraterna hade samarbetat med dem under olika skeden.

Det var i en intervju i DN som Stefan Löfven sa att han ”aldrig uppfattat att VPK inte stod upp för demokratin”. Ett uttalande som givetvis fick hård kritik.

Frågan kom mot bakgrund av att Stefan Löfven den senaste tiden har gjort det till en prioriterad fråga att kraftigt ifrågasätta Moderaterna (och numera Liberalerna) på demokratiska grunder.

På presskonferensen på onsdagen sa Stefan Löfven att om det är någon som tagit kampen mot kommunismen så är det Socialdemokraterna. Moderaterna, lade han till, samarbetade däremot med VPK om att tvinga Ingvar Carlsson att avgå 1990.

Det är knappt man tror sina öron. Plötsligt är det alltså Moderaterna som har haft mest överseende med svenska kommunister.

Stefan Löfvens poäng tycks vara att S höll gränsen mot VPK men Moderaterna gör det inte mot SD. VPK blev bra sedan, eftersom de gjorde upp med sin historia. SD har däremot inte gjort det.

På en fråga om på vilket sätt SD hotar demokratin svarade Stefan Löfven att SD vill skära i folkbildningen och presstödet.

Annons

Studieförbunden har nyligen fått hård kritik för fusk. I Göteborg har det handlat om bidrag inom studieförbundet ibn Rushd, och en kommunal granskningsrapport har undersökt kopplingar till extremism.

Det låter som att folkbildningens bidrag bör granskas hårdare, och om SD har en uppfattning om folkbildningspengar generellt kan det knappast vara det största demokratihotet.

Presstödet har i decennier varit omdebatterat, omstöpt flera gånger och kritiserat. Är det hot mot demokrati att ifrågasätta presstödet?

Stefan Löfven ställde i DN en retorisk fråga om hur minoriteter i vårt land ska känna trygghet om SD är med vid förhandlingsbordet.

Detta är allvarliga saker, statsministern talade om sexuella minoriteter och folkminoriteter. Och för att man ska ta den varningen på det allvar den förtjänar krävs också att regeringen gör vad den kan för att folkminoriteter i dag ska känna sig trygga.

Antisemitismen i SSU Malmö ligger inte långt tillbaka i tiden. Den har inte S gjort upp med i någon vitbok. Expressen har nyss haft ett uppmärksammat reportage om judars utsatthet i Umeå. Den här frågan kräver handling. S-ledningen kan sätta tonen.

För statsministern gäller nu att börja tala seriöst om demokratifrågan. Det kan inte hålla på så här i 18 månader till.”

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!