Påskens viner till väldukat bord

Påskens viner till väldukat bord

Många föredrar ett gott vin till påskbordet – även om jag själv kan tycka att öl och snaps håller. Även på påsken. Vi testade litet olika till silltårta och ägg, till paella (inte så påskigt kanske), till en fin risotto. Man kan testa litet annat än den traditionella sillamaten.

Annons

För egen del tog jag mig en tysk Weissbier och en snaps, men andra delar av familjen provade ett par olika sorters vitt vin. Riesling är alltid en vinnare. En fin från Nya Zeeland, en härlig från Alsace. De fungerar utmärkt till risotton.

Till paellan hade jag först tänkt mig ett rött spanskt vin, men efter litet funderingar tillsammans med Systembolagets personal kom vi fram till att den halvtorra Rieslingen från Alsace nog skulle kunna fungera alldeles utmärkt. Det gjorde den verkligen!

Till mer traditionell påskmat – sillen och äggen – testade vi en bra fransk vit Côtes du Rhône från vinhuset Etienne Guigal. Mycket ämabel! Liksom – faktiskt helt OK – en enklare australiensisk Chardonnay på box: Chill out.

Ju simplare, desto enklare… Den litet stabbigare påskmaten kräver litet robusta viner. Eller – som sagt – en öl och en snaps!

Smaklig spis och Glad Påsk!

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!