Afghanskt par greps – förberedde terrorattentat kring Stockholm

Afghanskt par greps – förberedde terrorattentat kring Stockholm

Ett sambopar från Afghanistan misstänks ha planerat ett terrordåd i Stockholms län. Genom ett tillslag under påskhelgen tror sig Säpo och Åklagarmyndigheten nu ha avvärjt hotet. Det skriver DN.

Annons

Den 2 april slog Säkerhetspolisen till mot mannen och kvinnan, båda i 30-årsåldern och folkbokförda i en kommun norr om Stockholm. Kvällen före hade någonting hänt, som fick Säpo att befara att risken för ett terrordåd var överhängande.

”De anhölls i sin frånvaro klockan 22:45 den 1 april och kunde gripas morgon därpå.” Det berättar Per Lindqvist, chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

NB Nyhetsbyrån skrev om detta igår.

Mannen och kvinnan, som båda är afghanska medborgare, sitter nu häktade på sannolika skäl misstänkta för stämpling till terroristbrott. Den misstänkta terrorplaneringen inleddes den 2 januari och brottsplatsen anges vara Stockholms län.

Spaningsarbetet har pågått en längre tid och ett stort it-material har säkrats i utredningen. Några andra misstänkta finns i nuläget inte och tack vare razzian skall det befarade terrorhotet nu vara över, enligt åklagaren.

Enligt häktningsbeslutet i Solna tingsrätt skall åtal vara väckt senast den 19 april. Men Per Lindqvist räknar med att behöva betydligt längre tid än så för att avsluta utredningen.

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!