Franska senaten: Ja till förbud mot slöja, burkini och hemskolning

Franska senaten: Ja till förbud mot slöja, burkini och hemskolning

Slöjförbud för flickor under 18 år, burkiniförbud i simbassänger och ett förbud mot att mammor i slöja följer med på skolutflykter. Den franska senaten har satt ned foten i debatten om islams plats i Frankrike. Det skriver SvD.

Annons

Senaten i Paris började före påskledigheten att se närmare på och debattera ett nytt lagpaket från regeringen, vars syfte är att förstärka ”respekten för republikens principer”, en fråga president Macron har drivit sedan i höstas.

Regeringen vill skärpa gamla regler om religionsneutralitet i offentlig verksamhet och få mer insyn i religiösa organisationer och hur de finansieras.

Man vill också stoppa hemskolning. På senare år har fall upptäckts där flickor har hållits hemma från skolan för att de inte har kunnat bära slöja under skoldagen. Det finns redan i dag ett förbud mot synliga religiösa symboler i fransk skola.

Inrikesminister Gérald Darmanin: ”Det skall vara en slags varningssignal för dem som använder religionen för att utöva makt över och kontrollera personer från samma ursprungsländer som de på franskt territorium.”

Den franska högern i oppositionspartiet Republikanerna ville gå ännu längre och lade in tilläggsförslag, vilka antogs, om att föräldrar som följer med skolklasser på utflykter inte får bära religiösa symboler.

Senaten antog också ett tilläggsförslag som innebär förbud mot burkini – ett täckande badplagg för kvinnor – i offentliga simbassänger. Ett initiativ från högern.

Förslaget om slöjförbud för minderåriga, som också antogs av senatorerna, kom emellertid från ett radikalt vänsterparti – RDSE.

Annons

Innan lagpaketet slutligen kan träda i kraft – eller förkastas – skall även den franska nationalförsamlingens ledamöter säga sitt.

Därmed kan lagpaketet bli ett av de stora valämnena under våren och hösten och inför presidentvalet nästa vår.

Frankrike är det land med flest muslimer inom EU – de kan vara så många som åtta miljoner – vilket har skapat en konfliktyta där gamla franska principer krockar med muslimska sedvänjor.

Konflikterna handlar ofta om det franska ”laïcité”, en separation mellan stat och religion samt mellan ett fritt, privat religionsutövande och ett religionsfritt offentligt rum. Detta har skydd i fransk lag.

President Macron meddelade i oktober i fjol – före mordet på läraren som visade Muhammedbilderna – att han vill motverka att muslimer i Frankrike isoleras eller isolerar sig själv från grundläggande franska värderingar och därmed löper större risk att hamna i klorna på religiösa extremister.

Macron konstaterade, att pengar till moskéer och imamer i dag kommer från Turkiet, Algeriet och Marocko samt att franska imamer, utbildade i en islam som respekterar franska värderingar, borde ta över predikantrollen.

Macron berättade om rektorer på franska skolor som pressas av föräldrar att godkänna att elever inte kommer på musikundervisning eller simskola. Dessutom pressas lokalpolitiker att införa separata badtider för män och kvinnor i offentliga badhus.

Därför behövs en heltäckande, nationell lag att hänvisa till – för att motverka bland annat könsseparatism i offentligheten.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!