Svenska kyrkan vill inte ha språkkrav för medborgarskap

Svenska kyrkan vill inte ha språkkrav för medborgarskap

Förslaget om ett obligatoriskt språktest för den som vill bli svensk medborgare kritiseras nu av Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén. Enligt Svenska kyrkan borde förslaget, som har ett stort stöd i riksdagen, inte genomföras. Det skriver SVT.

Annons

Förslaget att införa ett språkkrav för medborgarskap i Sverige är en av punkterna i januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Det är ute på remiss och berörda myndigheter och aktörer har möjlighet att lämna synpunkter, vilket Svenska kyrkan alltså har gjort.

Svenska kyrkan tror, att ett språkkrav för medborgarskap riskerar att öka segregationen och särskilt drabba kvinnor och lågutbildade. Man hänvisar till en statlig utredning i frågan som publicerades i januari.

Januaripartierna beskriver språkkravet som ett sätt att öka incitamenten till att lära sig svenska. Man hoppas, att det skall höja statusen på det svenska medborgarskapet. Danmark, Tyskland och Nederländerna ställer redan liknande krav för medborgarskap.

Svenska kyrkans ställningstagande har väckt reaktioner. På sociala media kritiseras den för att vara alltför politisk. Men Antje Jackelén tycker ändå att man har kompetens, som man vill ge luft åt ”i samhällets tjänst”.

Den 15:e april är sista dagen att skicka in ett remissvar. Efter det kommer regeringen att fatta beslut om hur man tänker gå vidare i frågan. Planen är att förslaget skall läggas fram i riksdagen under den här mandatperioden och börja gälla den 1 januari 2025.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!