Sverige var det första landet att erkänna USA som en fristående nation

Sverige var det första landet att erkänna USA som en fristående nation

På sin Facebooksida skriver Sveriges ambassad i USA om att den 3 april 1783 undertecknades Freds- och handelsfördraget mellan USA och Sverige. Fördraget, som undertecknades under det amerikanska revolutionskriget, upprättade en kommersiell allians mellan de amerikanska kolonierna och Konungariket Sverige.

Annons

Vid den tiden tjänstgjorde Benjamin Franklin som diplomat i Paris, Frankrike där en av hans roller var som minister befullmäktigad till hans majestät kung Gustav III av Sverige.

Fördraget om vänskap och handel innebar att det var den första gången det nya landet USA erkändes som en nation, vilket var en milstolpe som Franklin erkände genom att beskriva Sverige som ”den första makten i Europa frivilligt och utan uppmaning hade erbjudit sin vänskap till USA”.

Andreas Swedberg

Relaterat
Medlem i Nation of Islam dödade polis och skadade en annan under färden mot Kapitolium

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!