Felaktiga miljonutbetalningar till fejkade skilsmässor

Felaktiga miljonutbetalningar till fejkade skilsmässor

Det vanligaste sättet att lura systemet på för att få ut mer bidrag är att fejka skilsmässor. Varje år blir summan på återbetalningskraven högre och högre och 2020 var ett rekordår skriver SVT.

Annons

– På så sätt kan man få dubbelt bostadsbidrag och underhållsstöd om man har barn, trots att man bor tillsammans, säger Peter Fausö som är områdeschef för södra Sverige på Försäkringskassan.

2020 konstaterade Försäkringskassan att det betalades ut nästan 11,6 miljoner felaktigt bara i bostadsbidrag i Skåne. Motsvarande siffra för underhållsstöd var drygt åtta miljoner. Men hur mycket det egentligen handlar om vet man inte.

– Ett mörkertal finns det alltid, men hur stort det är vet vi inte. Det är ingen som vet hur stort mörkertalet är när det kommer till felaktiga utbetalningar av underhållsstöd och bostadsbidrag.

Det är flera faktorer som avgör vad man kan få i underhållsstöd. Bland annat hur många barn man har, vad de har för behov samt hur dyrt och stort man bor.

– Om du bara har en inkomst och barn att försörja så är din förmåga att klara av hyran exempelvis mindre många gånger. Då kan du ha rätt till både bostadsbidrag och underhållsstöd.

2020 var ett rekordår när det kommer till både antalet upptäckta fusk och hur många miljoner som Försäkringskassan kräver tillbaka. Om fusk har blivit vanligare vet man inte.

Andreas Swedberg

Annons

Relaterat
Jämställdhet urholkar relationen – äktenskapet slutar i skilsmässa

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!