Bara ett planlöst godhetsknarkande…

Bara ett planlöst godhetsknarkande…

Vad kommer att hända med de tiotusentals migranter som skall skickas hem från Sverige när de får negativa besked? Blir det en våg av grova brott beroende på en blandning av ilska och beräkning – ett decennium eller två i svenskt fängelse är trots allt ett OK alternativ för många…

Annons

Kriminalreportern Fredrik Sjöshult skriver om detta i Expressen och konstaterar, att antalet afghaner inblandade i grov brottslighet verkar växa. Tidigare har nordafrikaner och migranter från Mellanöstern varit överrepresenterade, men nu ser vi hur allt fler afghaner är inblandade.

Alldeles före påskhelgen greps ett par och är nu häktade misstänkta för stämpling och förberedelse till terrorbrott. För några veckor sedan försökte en afghan i Vetlanda mörda sju människor mitt på dagen på öppen gata. Vi lär se fler fall.

Vi var många som ställde oss frågan för några år sedan: Vad händer när alla skall utvisas? Och var det ett inslag av ren ängslan för ett våldsam reaktion som fick vänstern med stöd av Centern att bevilja gymnasieamnesti för närmare 10.000 unga afghaner – en numerär motsvarande en militärfördelning?

Idag finns närmare 5.000 utvisningsbeslut på gränspolisens bord – bara gällande afghaner. Samtidigt kräver Afghanistan negativa Corona-tester för att man skall släppas in i landet. Och eftersom det är frivilligt att testa sig i Sverige låter de utvisningshotade afghanerna förstås bli…

Och Sverige blir sittande med ”svarte petter” – i vanlig ordning.

Frågan fortsätter att vara öppen: Vad händer med alla som skall utvisas och hur reagerar de? Att leva i limbo och osäkerhet är förstås hopplöst – och när utvisningsbeslutet kommer kan det slå rejält slint. Trots att man har fått åtnjuta ett enastående materiellt välstånd på svenska skattebetalares bekostnad under åratal.

Så här går det när man inte gör en konsekvensanalys. Så här går det när man bara förvarar folk utan att ställa krav. Så här går det när politikerna styrs av ett planlöst godhetsknarkande.

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!