Svenska skolpengar via islamister till Saudiarabien

Svenska skolpengar via islamister till Saudiarabien

En ökänd hatpredikant avlönades genom förskolan Lär & Lek i Angered. Varje månad fördes 40.000 kronor av skolpengarna över till den radikala islamistorganisationen Sveriges förenade muslimer. Och tillslut tycks svenska skattepengar ha hamnat i Saudiarabien. Nu döms de skyldiga. Det skriver GT/Expressen.

Annons

Göteborgs kommun drog in förskolans tillstånd under 2020 och de båda företrädarna, makarna Wasim El-Jomaa och Eva Freih, döms nu till villkorlig dom och dagsböter för bokföringsbrott. Deras bolag Lär & Lek AB skall samtidigt betala 100.000 kronor i företagsbot.

Det var just misstankar om kopplingar till islamistiska miljöer och våldsbejakande extremism som fick Förskolenämnden i Göteborgs kommun att under förra året dra in tillståndet till förskolan Lär & Lek. Banden till den radikala islamistiska miljön är åtskilliga.

I höstas avslöjade stiftelsen Doku att en ökänd hatpredikant uttalde, att ”flickor så unga som tolv år hamnar i helvetet om de inte täcker sig.” Denne hatpredikant finns på förskolans lönelista. Han var en ”allt-i-allo” på skolan.

Lär & Leks ägare Eva Freih har också tydliga band till den numera nedlagda Vetenskapsskolan och dess rektor Abdel Nasser El Nadi. Hon har suttit i samma bolag som rektorn, som av regeringen har förklarats utgöra ett hot mot rikets säkerhet. På skolan var hon administratör med ansvar för bland annat anställningar.

Åtalet mot Eva Freih och hennes make Wasim El-Jomaa rörde grovt bokföringsbrott. Enligt åklagaren skall de båda tillsammans systematiskt ha misskött bokföringen i bolaget. De nekar dock till detta.

Tingsrätten menade, att det snarare rörde sig om ett så kallat oaktsamhetsbrott och dömde de båda företrädarna för bokföringsbrott av normalgraden.

En av de mer uppmärksammade transaktionerna i den bidragsfinansierade förskolan är när drygt en halv miljon kronor hamnade hos islamistorganisationen Sveriges förenade muslimer. Enligt Ekobrottsmyndighetens utredning är det 545.000 kronor som har förts över från förskolan till idrottsföreningen Andalus IF.

Annons

Pengarna har sedan omedelbart, månad för månad, förts över till islamistföreningens konto. Vissa gånger har överföringarna skett inom loppet av någon minut. För det mesta rör det sig om samma summa som betalas ut i slutet av månaden: 40.000 kronor.

Den gemensamma nämnaren för alla tre konton är Wasim el-Jomaa, som alltså startade förskolan Lär & Lek AB tillsammans med hustrun Eva Freih. Han har suttit i styrelsen för idrottsföreningen och under fler år också varit ordförande i Sveriges förenade muslimer. Han tycker dock inte att han har gjort något olagligt.

Nyligen upptaxerades Wasim el-Jomaa med 530.000 kronor, sedan Skatteverket hade granskat överföringarna. Han skall också, enligt Skatteverkets beslut, betala skattetillägg.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!